Născut pe 28 iulie 1952, în palatul Dusit din Bangkok, Maha a fost considerat o binecuvântare în familia regală a Thailandei, care aştepta un fiu. Maha mai are o soră mai mare şi două mai mici. A fost numit succesor pe când avea 20 de ani, iar în mai 2019 a avut loc ceremonia sa de încoronare, la Marele Palat din Bangkok. Ceremonialul a inclus ritualuri budiste şi brahmanice, suveranii thailandezi fiind consideraţi reîncarnări ai zeului hindus Vişnu. După ce a fost „uns” cu apă provenind de la o sută de izvoare din Thailanda, regelui i s-a înmânat umbrela albă cu nouă straturi, cel mai important simbol al regalităţii din această ţară.

Vajiralongkorn şi-a petrecut copilăria mai ales în afara ţării natale. A urmat şcoala primară în Bangkok, după care a urmat colegii particulare în Marea Britanie şi în Australia. Are o diplomă în arte la Universitatea Sukhothai Thammatirat din Bangkok. Din 1975, a activat ca general în armata regală thailandeză. Totodată, este amiral al flotei thailandeze. În 1978 şi-a întrerupt o perioadă cariera militară pentru a deveni călugăr budist.

A fost căsătorit de mai multe ori

În 1977, s-a căsătorit cu prinţesa Soamsavali Kitiyakara, o verişoară a mamei sale, regina Sirikit. Maraijul lor, din care a rezultat o fiică, Bajrakitiyabha Mahidol, a fost unul nefericit, cuplul separându-se după scurt timp. Monarhul a început apoi o relaţie cu actriţa Yuvadhida Polpraserth, cu care a avut cinci copii. În 1991 a divorţat legal de prima soţie, după care s-a căsătorit cu actriţa, gest pe care mama sa l-a dezaprobat. În 1996, Polpraserth a fugit în Marea Britanie cu trei dintre copiii cuplului, iar Vajiralongkorn o va acuza de adulter şi va divorţa de ea.

În 2001, Vajiralongkorn s-a căsătorit a treia oară, aleasa fiind Srirasmi Akharaphongpreecha. Mariajul lor a rămas secret până în 2005, când s-a născut fiul lor, Dipangkorn Rasmijoti. În decembrie 2014, a divorţat şi de a treia sa soţie.

Pe 1 mai 2019, s-a căsătorit a patra oară, cu Suthida Tidjai, o fostă stewardesă, care s-a alăturat gărzii palatului regal în 2013 şi care a devenit comandant al unităţii de securitate a regelui, fiind numită apoi general.

La scurt timp, în iulie 2019, regele şi-a prezentat public concubina oficială, Sineenat Wongvajirapakdi, o fostă asistentă medicală, în prezent pilot militar, care a devenit general-maior. Regele a reînviat o tradiţie veche de poligamie de la curtea regală, care nu a mai apărut din 1921.

Izolat încă de la începutul pandemiei în staţiunea bavareză Garmisch-Partenkirchen, regele Maha Vajiralongkorn a făcut, recent, o mişcare care a oripilat întreaga presă germană: a eliberat-o pe Sineenat Wongvajirapakdi, fosta sa amantă şi a adus-o să se alăture haremului său de 20 de “soldaţi ai sexului” cu care acesta şi-a petrecut pandemia. La finalul anului trecut, însă, Rama X comanda încarcerarea amantei pe motiv că a subminat autoritatea reginei.

Regele este cunoscut pentru excentricităţile sale. Moartea câinelui său, Fufu, a fost marcată, în 2015, cu patru zile de ritualuri budiste. Regelui nu îi fac cinste nici fotografiile de pe un aeroport din München în care apare cu un tricou mulat scurt, care îi dezvăluie tatuajele de pe corp, şi cu blugii în vine.

Foto: Shutterstock