Chiar în ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, în toaleta bărbaţilor din clădirea Divinity School a Universităţii din Chicago, un asasin l-a împuşcat pe Ioan Petru Culianu. Profesorul avea 41 de ani şi o carieră strălucită în faţă. Era profesor de istoria religiilor la această prestigioasă universitate, urmându-i lui Mircea Eliade. Ion Pacepa, fost oficial de Securitate, descria asasinatul ca „o execuţie tipică KGB-ului”. Moartea profesorului este până în zilele noastre învăluită în mister.

Înainte de producerea tragicului eveniment, Ioan Petru Culianu ar fi primit ameninţări, după cum s-a plâns cunoscuţilor. Profesorul avea planuri mari, care includ scrierea unei Enciclopedii a Magiei în trei volume pentru Oxford University Press şi multe alte astfel de proiecte.

Ipotezele avansate

Din lipsă de probe, nimeni nu a fost pus sub acuzare pentru moartea lui Ioan Petru Culianu.

Au fost avansate mai multe ipoteze legate de asasinarea profesorului. S-a spus că a fost vorba despre o moarte pasională (Securitatea i-ar fi inventat o orientare sexuală), despre încasarea unei poliţe de asigurare de 150.000 de dolari, de care ar fi beneficiat logodnica sa, Hillary Wiesner.

În cartea profesorului american Ted Anton, „Eros, magie şi asasinarea profesorului Culianu” se vorbeşte despre asasinat politic ordonat şi comis de o mişcare neolegionară sau de serviciile secrete din România sau de o combinaţie între cele două.