Preparate farmaceutice de formă ovală, ovulele se introduc în vagin cu ajutorul unui aplicator. „Acestea devin lichide în vagin pe măsură ce se încălzesc la temperatura corpului. Organismul absoarbe rapid substanţele medicamentoase din ovulele vaginale. Ovulele diferă în funcţie de substanţele conţinute şi indicaţiile terapeutice‟, explică dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Tratează infecţiile ginecologice

O indicaţie frecventă a ovulelor sunt infecţiile vaginale precum cele cauzate de ciuperci (candidoza) şi cele bacteriene. Înainte de prescrierea lor, medicul indică efectuarea unor analize precum secreţiile vaginale, antibiograma şi fungigrama.

Ovulele se introduc în vagin seara, înainte de culcare. În timpul tratamentului, trebuie să se evite contactele sexuale, pentru că există pericolul reinfectării. În plus, şi partenerul poate avea nevoie de tratament local cu anumite unguente. Trebuie evitată administrarea ovulelor în perioada menstruală, mai ales dacă sângerările sunt abundente. Acestea pot fi o soluţie terapeutică şi în cervicita cronică (rana pe col). Există şi ovule indicate pre- şi postoperator în chirurgia ginecologică. 

Pot fi metodă contraceptivă în anumite condiţii