S-a demonstrat în nenumărate studii şi s-au scris o mulţime de articole despre faptul că pisicile sunt capabile să resimtă afecţiune faţă de stăpânii lor, însă pur şi simplu o exprimă diferit. Lucrul acesta este nu doar demonstrat ştiinţific, este şi foarte vizibil.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, au ajuns la concluzia că pisicile chiar îşi iubesc aparţinătorii – sau cel puţin îi consideră părinţi ori îngrijitori, după efectuarea unui studiu asupra felinelor şi puilor de pisică, care a urmat tiparul cercetărilor anterioare pe câini şi bebeluşi.

Studiul, publicat în Current Biology, a examinat modul în care au reacţionat pisoii după ce au petrecut două minute cu îngrijitorul lor, apoi au rămas singuri şi, din nou, s-au reunit pentru alte două minute. După experiment, oamenii de ştiinţă au clasificat fiecare animal în funcţie de stilurile de ataşament atribuite copiilor şi câinilor, în studiile anterioare, respectiv, stilul de ataşament sigur, ambivalent, evitant şi dezorganizat.

Stilul de ataşament al felinelor, asemănător cu cel al bebeluşilor