Copilul tău vrea tatuaj – cum reacţionezi?

1 81795 original jpg jpeg

 Vrem, nu vrem, sunt la modă. Şi le fac atât bărbaţii, cât şi femeile. Şi le fac şi tinerii, pentru că e cool, pentru că vor să iasă în evidenţă – sau, pur şi simplu, fiindcă se plictisesc.

Tatuajele au devenit o practică obişnuită. Ele sunt de multe ori semne ale unei personalităţi puternice sau, dimpotrivă, vin din nevoia individului de a ieşi din anonimat. Sunt tentante şi pentru adolescenţi, pentru că pot fi semnul apartenenţei la un grup sau pentru că se însoţesc de minune cu rebeliunea specifică vârstei. Tinerii spun că tatuajele îi fac să se simtă sexy, puternici, speciali -  însă se preocupă mai puţin de consecinţele pe termen lung ale gestului lor sau de condiţiile de igienă în care are loc procedeul. E important să nu adopţi o atitudine prea rigidă, ca adolescentul să nu fie tentat să-şi facă tatuajul oricum, într-un salon neautorizat.Bine de ştiut!Tatuarea efectuată neadecvat poate duce la infecţii diverse – de la infecţia cu virusul hepatitei B şi C la cea cu HIV.

În primul rând, trebuie să ştii că saloanele autorizate nu fac tatuaje minorilor fără acordul părintelui ori tutorelui legal. Deci, dacă puştiul tău vrea să se tatueze oficial, trebuie să vină să-ţi ceară voie – pentru că vei avea nişte documente de semnat. În al doilea rând, oricât de mult ţi-ar displăcea ideea unui desen sau a unui mesaj permanent pe pielea copilului tău, nu-l lua pe „nu“ în braţe din start. Problema trebuie mai întâi discutată – pentru că s-ar putea ca adolescentul să aibă argumente demne de luat în seamă. Ascultă-l mai întâi!

Ce argumente ai tu

Chiar dacă tu consideri că tatuajele sunt o expresie a teribilismului vârstei, lucrurile nu stau chiar aşa. Sunt adolescenţi care îşi tatuează mesaje motivaţionale sau desene-simbol care le aduc aminte de cineva drag. Totuşi, dacă puştiul tău are sub 16 ani, încearcă să nu cedezi imediat argumentelor lui. Pentru un motiv bine determinat: la vârsta asta, corpul copilului continuă să se dezvolte şi să se transforme, iar desenul riscă să se întindă şi să se deformeze. Probleme pot să apară şi la adolescenţii cu pielea sensibilă.

O decizie bine cumpănită

Chiar dacă e la vârsta la care îşi caută identitatea şi-şi afirmă nevoia de emancipare, adolescentul tău trebuie să afle care sunt riscurile unui desen făcut dintr-un capriciu trecător. Spune-i că poate mai târziu, dacă nu va mai fi de acord cu mesajul imortalizat pe piele, nu va mai putea să-l şteargă – procedeele în acest sens fiind costisitoare şi dureroase. Mai spune-i că tatuajul îi poate frâna accesul la anumite profesii. Dar, dacă puştiul tău insistă, propune-i un tatuaj de probă, temporar, din henna, care dispare după câteva luni.

Roagă-l să mai amâne

Dacă totuşi adolescentul nu se lasă convins de argumentele tale, ai două soluţii: fie îl rogi să amâne decizia pentru vârsta la care devine major, fie accepţi un desen de dimensiune mică, într-o zonă mai puţin vizibilă şi cu un mesaj rezonabil. Desigur, poţi să refuzi fără drept de apel orice fel de desen pe piele  – dar asta nu va face decât să-l îndepărteze pe adolescentul rebel de tine şi de valorile pe care vrei să i le împărtăşeşti.