Persoanele care poartă mască de protecţie sunt cu până la 65% mai ferite de infecţia cu noul coronavirus, este concluzia unei cercetări efectuate de specialiştii americani de la Universitatea Spitalului Davis pentru copii din California, SUA.

Noul coronavirus se transmite prin stropii eliberaţi de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută, precum şi prin particulele de aerosoli lansate în aer în timpul vorbirii. În timp ce stropii eliberaţi prin strănut sau tuse sunt vizibili cu ochiul liber, particulele de aerosoli lansate prin vorbire sunt sunt imposibil de văzut, potrivit dailymail.co.uk/ 

Noul coronavirus se menţine în aerosoli şi persistă în aer, potrivit medicului William Risternpart, profesor de inginerie chimică de la Universitatea Davis.

„Nu ştim cine împăştie coronavirusul. Dar ştim că distanţarea socială reduce transmiterea lui cu 90%, iar prin purtarea măştii, riscul de infectare scade cu 65%. Dacă îţi pasă de familie şi de prieteni sau dacă îţi pasă de comunitatea din care faci parte, poartă mască!”, recomandă Dean Bloomberg, şeful departamentului de Boli Infecţioase de la Universitatea Davis.

De altfel, purtarea măştii este o recomandare făcută de toate autorităţile sanitare în contextul pandemiei de coronavirus. Măştile trebuie purtate în toate spaţiile închise (birou, transport în comun, la cumpărături), precum şi în spaţiile unde se află un număr mare de persoane (concerte, spectacole în aer liber).

Acest obicei trebuie să completeze o altă măsură esenţială: spălarea mâinilor cu apă şi săpun. 

Foto: Shutterstock