Rupturile de ligamente încrucişate, instabilităţile de rotulă, rupturile de coafă rotatorie la nivelul umărului, osteotomiile, reconstrucţiile de cartilaj şi rupturile de menisc au fost cele mai accesate intervenţii chirurgicale ortopedice în ultimele 12 luni, cu o rata de peste 95% de recuperare, după cum susţine dr. Ion Bogdan Codorean. Iată când apar aceste afecţiuni şi cum le putem trata!

Când apar rupturile de ligamente încrucişate?

Rupturile de ligamente încrucişate, afecţiunile care au dus la cele mai frecvente intervenţii chirurgicale din domeniul ortopedic în ultimele luni,  apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie şi se pot produce în timpul practicării unui sport, al unor sărituri peste obstacole sau al coborârii scărilor cu neatenţie: „Operaţia de ruptură de ligamente se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse în genunchi, iar ligamentul încrucişat anterior rupt se înlocuieşte cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, în urma acestei intervenţii chirurgicale, pacienţii se reîntorc în siguranţă la sport într-un interval de 5-6 luni, însă asta depinde de felul în care îşi fac recuperarea‟, explică dr. Ion Bogdan Codorean care avertizează şi că amânarea operaţiei de ruptură de ligament încrucişat poate genera instabilitate, apoi ruptură de menisc şi de cartilaj care poate duce la artroză.

Instabilităţile de rotulă, mai întâlnite la femei

Aceste probleme ortopedice apar mai ales la femei, din cauza unor factori favorizanti sau predispozanţi cu care se nasc pacienţii. Cei mai mulţi dintre cei care se prezintă în cabinetul medicului ortoped cu instabilitate de rotulă au vârste între 13 şi 25 de ani, dar sunt şi pacienţi care vin cu această afecţiune după 60 de ani când au deja artroză: „Intervenţia chirurgicală pentru instabilitatea de rotulă este una de migală, pentru că trebuie corectaţi toţi factorii care o favorizează‟, declară dr. Ion Bogdan Codorean.

Cum se tratează ruptura de menisc