Dacă vrei să te bucuri din plin de efectele unui tratament simplu,fără contraindicaţii şi accesibil,atunci apelează cu încredere la cromoterapie.

Insomniile,depresiile,durerile de cap,ameţelile,senzaţia de oboseală sunt doar câteva dintre suferinţele pe care le tratează.

Această terapie se poate aplica sub mai multe forme:de la culorile hainelor,la cele ale alimentelor sau de la folosirea pietrelor preţioase,până la stimularea punctelor energetice ale organismului cu ajutorul luminii colorate.

Despre ultimele două am discutat cu doi cromoterapeuţi,dr. Iuliana Avădanei şi dr. Dorin Dragoş,şi iată ce am aflat!

Ce afecţiuni tratează

Funcţiile vitale sunt dirijate de şapte centri energetici principali (chakre). Dacă unul dintre ei se dezechilibrează (din pricina modului greşit de alimentaţie,a mediului poluat în care trăim,a echilibrului psihic precar),apar ameţeli,stres,dureri de cap,oboseală...

„Terapia prin culoare tocmai asta face,restabileşte cu ajutorul energiei starea de bine şi,cel mai important,stimulează puterea de autoapărare a organismului”,spune dr. Iuliana Avădanei.

„Lumina dă în timp forţă de refacere. Se foloseşte direct pe centrii afectaţi. Ca să acţioneze mult mai repede,pacientul trebuie să vizualizeze şi să se concentreze pe culoarea care corespunde afecţiunii.”

Culorile pun diagnosticul

Un lucru foarte interesant pe care l-am aflat de la dr. Iuliana Avădanei este că preferinţele noastre în materie de culori spun multe despre starea noastră de sănătate.

„Culorile preferate mă conduc exact către centrii de energie afectaţi. Pacientului îi place o anume culoare pentru că are nevoie de ea. În anumite cazuri,preferinţa pentru albastru,de exemplu,poate dezvălui un om introvertit,care nu comunică foarte mult cu cei din jur. Alţii pot spune că le place să privească cerul,apa… să se îmbrace în albastru,să-şi vopsească pereţii în această nuanţă.”

Cum se foloseşte lumina colorată

Terapia cu lumină colorată se face cu ajutorul unui aparat special,căruia i se ataşează,pe rând,în funcţie de afecţiune,şapte filtre colorate:roşu,oranj,galben,verde,albastru,indigo şi violet. Lumina aceasta se proiectează exact pe centrul energetic afectat.

Pentru înlăturarea oboselii,se foloseşte lumină de culoare verde,care se aplică pe zona ficatului,galben pentru lipsa poftei de mâncare pe zona ombilicului,roşu pe zona inimii ş.a. În timpul terapiei,pe locurile unde se aplică lumina,poţi simţi căldură.

Forţa cristalelor

„Singură,medicina convenţională nu dă întotdeauna rezultate. Ea trebuie ajutată de cea alternativă. Cromoterapia poate furniza acest sprijin”,afirmă dr. Dorin Dragoş.

„Doar pentru faptul că nu avem încă un aparat cu care să măsuram energia aceasta nu înseamnă că ea nu există.

Cromoterapia cu cristale se poate face foarte simplu:prin vizualizarea şi concentrarea asupra culorii cristalului,dar şi prin aplicarea şi purtarea lor direct pe zonele cu centri energetici cu probleme.

Tradiţional,bijuteriile aşa au apărut. Ca obiecte terapeutice. La gât se poate pune un colier,pentru piept un medalion mai lung,pe zona ombilicală se poate lipi cristalul cu leucoplast... La fel de binefăcătoare sunt dacă le pui sub perna pe care dormi.”

Cristale vindecătoare

Onixul şi alte cristale negreatenuează stările de anxietate şi înlătură visele urâte. Sunt eficiente dacă le porţi prinse în bijuterii sau aplicate pe corp.

Jaspul de culoare roşie sau maroameliorează stările de anemie,tratează sindromul mâinilor şi picioarelor reci dacă aplici pietrele pe zona inimii.

Carneolul oranjstimulează libidoul şi vindecă problemele digestive,dacă îl aplici cu un leucoplast pe abdomen.

Agatele verzi sau rozameliorează problemele afective,hipertensiunea şi astmul,dacă le porţi deasupra sternului sub formă de pandantiv.

Turmalina albastrăeste eficientă în infecţii însoţite de febră (se poate dormi cu acest cristal sub pernă). Aplicată pe ceafă,turmalina stimulează auzul şi diminuează problemele glandei tiroide.

Ametistulsau alte pietre violet,aplicat pe frunte,are un efect relaxant şi stimulează concentrarea,ameliorează depresia,durerile de cap sau ameţelile.

Citrinulsau alte cristale galbene este benefic în tulburările digestive şi stimulează pofta de mâncare,dacă îl aplici pe zona ombilicului.

Info

În timpul cromoterapiei,trebuie să te concentrezi asupra culorii corespunzătoare afecţiunii.