Cum abordezi relaţia cu o persoană toxică? Nu este uşor, dar nici imposibil

1 shutterstock 1792344691 jpg jpeg

De câte ori nu ţi s-a întâmplat ca o persoană din jurul tău să îşi aducă frustrările de la lucru în mediul familial sau, invers, neîmplinirile de acasă la job? Poate fi mai mult de atât, iar o atitudine toxică să fie, de fapt, prezentă pe toate palierele vieţii.

Într-o relaţie interumană, se poate întâmpla să observi nişte “steaguri roşii” ridicate sau, cu alte cuvinte, semnale: minciuna, narcisismul, refuzul de a face faţă conflictului în mod sănătos, refuzul de a-şi asuma responsabilităţi, refuzul de a-şi recunoaşte greşelile, învinuirea celorlalţi din jur, bârfa, manipularea, posesivitatea, gelozia, ignorarea în mod voit, refuzul de a comunica şi, implicit, de a asculta, victimizarea excesivă, lipsa bunului-simţ.

Setarea limitelor, o alegere echilibrată 

Potrivit Psychology Today, a seta limite nu înseamnă a pune “un zid” într-o relaţie cu o persoană. Tot ce ai nevoie este “o uşă”, în care tu eşti “paznicul”. Cu alte cuvinte, îi vei spune celuilalt unde să se oprească şi unde începi tu, când poate “intra” în spaţiul tău personal şi dacă are voie, ce parte din celălalt poate fi acceptată şi ce nu, cât poate rămâne în spaţiul tău personal şi când trebuie să plece. Pentru a pune limite bune, este nevoie să te cunoşti, dar chiar şi aşa, nu înseamnă că te cunoşti perfect. Ceea ce poţi face, însă, este să recunoşti diferenţa dintre emoţiile tale şi emoţiile celuilalt care nu au legătură cu tine, dintre alegerile personale şi alegerile celuilalt.

De ce este atât de important să conştientizezi această diferenţă? Deoarece o persoană toxică se poate folosi de ceea ce nu ştii pentru a te manipula. Spune de la început ce aşteptări ai într-o relaţie. Poate părea ciudat, dar unii oameni nu ştiu ce înseamnă mai exact un comportament acceptabil. Ceea ce este în regulă pentru tine, poate să nu fie o atitudine potrivită pentru altcineva. Dacă persoana este cu adevărat toxică, este posibil ca această strategie să nu funcţioneze, dar totuşi este o practică bună pentru stabilirea limitelor indiferent de context. 

Comunicarea este esenţială 

O persoană toxică stă, de multe ori, deficitar la capitolul comunicare. Când transmiţi un mesaj, exprimă-te în mod clar şi asertiv şi, mai mult decât atât, ascultă. O modalitate simplă de a evita un potenţial conflict este să spui cu ceea ce te confrunţi şi cum te face să te simţi, mai degrabă decât să-i spui cu ce a greşit faţă de tine. De exemplu, în loc de afirmaţia “tu întotdeauna întârzii la întâlniri şi este foarte nepoliticos ceea ce faci” încearcă sintagma “când întârzii la întâlniri, eu simt că nu-mi apreciezi timpul”. Protejează-te în faţa energiei negative pe care o emană o persoană toxică: detaşează-te de critica nejustificată adusă la adresa ta şi întreabă-te dacă este adevărat ori dacă mai sunt şi alte exemple de situaţii similare. De cele mai multe ori, o persoană toxică va exagera, fără să aibă în spate o bază întemeiată. Unele persoane au tendinţa de a se vedea victime în orice situaţie.

Dacă o persoană refuză să abordeze problema sau refuză să comunice sau să-şi ceară scuze pentru acţiunile sale, atunci poate fi vorba despre un comportament toxic. În plus, dacă alege să răspândească zvonuri ori să adopte o atitudine imatură şi nocivă după o discuţie, acest lucru confirmă comportamentul distructiv. 

La ce mai poţi reflecta este felul în care te simţi când discuţi sau eşti în preajma persoanei toxice. Te simţi împovărat, neascultat, ignorat, învinovăţit? De multe ori, o persoană toxică are obiceiul de a face oamenii să se simtă prost, în mod voit, şi să se hrănească cu ceea ce a creat. Cel mai toxic lucru al celuilalt este refuzul său de a-şi asuma responsabilitatea pentru propriile sale acţiuni, gânduri şi emoţii. Ceea ce înseamnă că, în general, va proiecta sau va da vina pe cealaltă persoană. Prin urmare, a pune limite sănătoase în relaţia cu o persoană toxică nu este un act de egoism, ci presupune iubirea de sine. 

FOTO Shutterstock.com 



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg