Cum afectează pandemia designul interior. Recomandările pentru cea mai importantă cameră din casă - bucătăria

1 casa jpg jpeg

Asociaţia Naţională a Bucătăriei şi-a Băii din Statele Unite a făcut publice rezultatele cercetării Trend-urile de Design din 2021, iar surprizele pe care ni le oferă sunt cel puţin interesante. Nimeni nu mai discută, în plină pandemie, despre culorile preferate pentru mobilă şi nuanţele pereţilor în anul pe care de-abia l-am început. Odată cu vremurile provocatoare pe care le trăim, priorităţile din designul interior s-au schimbat şi ele.

Viaţa ni s-a modificat simţitor în pandemie, iar casele noastre au devenit, pentru cei mai mulţi dintre noi, biroul în care muncim zilnic, şcoala copiilor noştri şi locul unde petrecem timpul în familie, unde ne distrăm şi lucrăm de zor. Drept urmare, câteva modificări pot fi necesare în căminul nostru, pentru a-l face mai primitor şi mai practic.

Inima întregului cămin

Asociaţia Naţională a Bucătăriei şi-a Băii din SUA a intervievat nu mai puţin de 700 designeri, arhitecţi, producători de mobilă şi specialişti, care au ajuns la nişte concluzii interesante mai ales în ceea ce priveşte rolul pe care-l joacă cea mai importantă încăpere din casă – bucătăria.

Conform cercetării sus amintite, “bucătăria este, de mult timp, inima întregului cămin. Dar, mai ales în pandemie, a devenit şi mai mult încăperea cea mai frecventată şi în care se desfăşoară cele mai multe activităţi. Acest lucru se întâmplă mai ales în casele în care există open space”, adică bucătăria este în aceeaşi cameră cu sufrageria.

Oamenii, mai mult ca niciodată, îşi doresc spaţii deschise, bucătării lărgite, care îşi pot spori funcţionalitatea. În această încăpere, membrii familiei gătesc, mănâncă, depozitează, lucrează, fac lecţii, rapoarte, orice este necesar la serviciu sau la şcoală. În plus, tot în bucătărie, e permisă şi joaca, discuţiile între cei mici şi cei mari, iar familiile au început tot mai mult să gătească împreună, având în vedere că petrec atât de mult timp împreună.

În mod normal, ne-am putea gândi că blatul mobilei de bucătărie sau insula nu sunt locul ideal în care se pot face temele de şcoală sau un raport pentru serviciu. Nu e tocmai igienic să aduci laptopul în locul în care mănânci şi să ţii şedinţe pe Zoom în timp ce restul familiei prepară salate şi friptură. Igienic sau nu, asta e realitatea actuală! Mulţi dintre noi nu avem alternative, nu deţinem atâtea încăperi, încât să ne separăm toţi cei din casă fiecare într-o cameră şi să nu ne intersectăm decât la masă şi la văzut filme împreună.

Soluţii practice

Astfel, în pandemie, o necesitate absolută a devenit acel mic spaţiu – chiar şi din bucătărie – în care laptopul sau tableta pot fi puse în funcţiune sau la încărcat. Mai mult de-atât, e de preferat o suprafaţă uşor de curăţat, perfect adaptabilă, mai ales dacă este zona în care se lucrează şi se mănâncă. Materialul recomandat pentru blaturi nu mai granitul, ci quarţul, care este uşor de întreţinut, în timp ce bambusul sau pluta sunt antibacteriene.

Un alt aspect de care trebuie să ţinem acum seama este că avem nevoie de mai mult spaţiu de depozitare în bucătărie, având în vedere proviziile pe care ni le facem periodic. Un nou frigider poate fi trecut pe lista produselor care ar trebui cumpărate în viitorul deloc îndepărtat, care ar trebui să aibă mai mult spaţiu de congelare din acelaşi motiv - ca să avem la discreţie mai multă mâncare, pe un termen mai îndelungat.

Schimbări deja făcute

Deja se simt schimbările din pandemie. Lumea dărâmă pereţi între bucătărie şi alte încăperi ale casei, tocmai pentru a extinde această zonă des folosită, insula din bucătărie devine un „continent”, atât timp cât există loc pentru a-i mări dimensiunea. Şi, dacă tot ne-am apucat să facem modificări în casă, trebuie să ţinem cont şi de ventilaţie. În perioada COVID-19, aerisirea suprafeţelor frecventate de noi este crucială, aşadar poate e timpul să investiţi într-o nouă hotă mai puternică şi mai performantă.

În concluzie, schimbările din designul interior nu mai ţin, în 2021, atât de culori şi de formele la modă pentru mobilă şi restul elementelor din casă, ci de funcţionalitatea lor. De fapt, multi-funcţionalitatea lor. N-o spunem noi, ci 700 de specialişti care au studiat problema!