Cum alegi o bonă care să fie pe placul copilului tău (P)

1 bona potrivita jpg jpeg

Găsirea unei bone potrivite nu este un lucru simplu de făcut, dar nu trebuie să fie nici o sursă suplimentară de stres. Pentru multe familii, angajarea unei persoane care să aibă grijă de copii este o alternativă la creşe. Astfel, părinţii se bucură de flexibilitate, iar copiii - de stabilitate. În plus, principalul beneficiu al angajării unei bone este că cel mic va avea parte de îngrijire personalizată, într-un mediu familiar.

Plăcerea de a petrece timp în compania copiilor este unul dintre atuurile pe care o bonă ar trebui să le aibă, însă părinţii care aleg să îi lase pe cei mici în compania unei persoane care nu face parte din familie trebuie să cunoască mai multe lucruri despre ea înainte de a o angaja. Cele mai multe bone petrec câte o zi întreagă cu copiii pe care îi au în îngrijire, uneori fără a fi supravegheate de nimeni. Părinţii depind foarte mult de bone pentru a-i şti pe cei mici în siguranţă şi bine îngrijiţi. De aceea, recrutarea unei bone este un proces anevoios. 

Cum alegi bona potrivită pentru copilul tău

Recomandările personale sunt, de regulă, preferate de părinţii care sunt în căutarea unei bone. Familia, prietenii şi colegii care au copii pot recomanda bonele care i-au ajutat în creşterea şi dezvoltarea celor mici. O altă modalitate de a găsit persoana potrivită care să aibă grijă de copii este prin consultarea site-urilor cu anunturi angajari bone. De asemenea, agenţiile de recrutare bone pot reprezenta o sursă pentru identificarea unei persoane potrivite nevoilor familiei.

Este recomandat ca părinţii să facă o selecţie riguroasă şi să aleagă, în primă fază, cel puţin opt bone. Pasul următor este o discuţie la telefon cu fiecare în parte, pentru a le cunoaşte mai bine. Interviul faţă-n-faţă este cea mai importantă etapă din procesul de recrutare a unei bone. În acest moment, din cele opt candidate alese iniţial, părinţii ar trebui să selecteze patru, în funcţie de răspunsurile pozitive pe care le-au obţinut în urma discuţiei telefonice.

După întâlnirea cu cele patru bone, părinţii ar trebui să aibă o imagine mai clară asupra calităţilor fiecăreia. Acum este şi un bun moment de a cere referinţe şi informaţiile de contact ale acestora, pentru a le contacta. Este important ca părinţii să încerce să afle cât mai multe informaţii despre persoana care va avea grijă de copii, înainte de a lua o decizie.

Ce calităţi ar trebui să aibă o bonă

Recrutarea unei bone este un proces de durată, complicat şi presupune anumite riscuri. O bonă devine, în timp, un nou membru al familiei. Pe lângă faptul că trebuie să îi convingă pe părinţi că experienţa pe care o are în acest domeniu o face alegerea perfectă pentru job, o bonă trebuie să câştige rapid şi încrederea şi afecţiunea copiilor, astfel încât timpul petrecut împreună să nu fie o corvoadă pentru nici unul dintre ei.

O bonă trebuie să iubească să petreacă timp în compania copiilor şi să înţeleagă procesele de creştere şi dezvoltare ale acestora. De asemenea, o bonă ar trebui să aibă foarte multă energie (cei mici sunt foarte activi şi vor mereu să se joace), dar şi multă răbdare (pentru a face faţă schimbărilor de comportament ale copiilor).

Totodată, o bonă ar trebui să fie un bun comunicator şi o persoană de încredere, astfel încât părinţii să poată avea încredere să îşi lase copiii în îngrijirea ei. În plus, o bonă bună trebuie să aibă simţul responsabilităţii, să poată lua decizii sub presiune şi să fie dedicată jobului. Capacitatea de adaptare este esenţială într-un astfel de job, pentru că bonele trebuie să se plieze pe preferinţele copilului. Mai mult decât atât, o bonă ar trebui să fie mereu la curent cu noile tehnologii, cu noile jocuri şi cărţi pe care le preferă copiii în prezent.

Dacă vorbim despre copii cu nevoi speciale, este esenţial ca persoana pe care părinţii o aleg să aibă experienţă în domeniu.

Cu toate că alegerea unei bone potrivite nu este mereu un proces simplu, părinţii trebuie să îşi acorde timp suficient să găsească persoana ideală şi să nu ia decizii pripite.

Sursă foto: Shutterstock