Dat fiind faptul că vasul de toaletă va fi folosit un timp îndelungat, merită să aloci puţin timp pentru a lua în calcul fiecare din aceste elemente importante, de care depinde alegerea modelului perfect, mai ales dacă faci parte din categoria celor care merg la baie cu telefonul, cu o carte sau cu un ziar. 

Ce tip de toaletă alegi? 

Primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este tipul acestuia. Există WC-uri formate dintr-o singură piesă, când bazinul de apă şi vasul de toaletă sunt îmbinate, din fabricaţie, într-o singură unitate şi cele formate din două piese, unde rezervorul şi bolul sunt separate, urmând a fi unite în momentul instalării.

Primul model este mai uşor de întreţinut, tocmai pentru că nu există un loc de contact între cele două elemente, dar ceva mai complicat de montat. Al doilea model este simplu de instalat, dar va avea nevoie de o curăţenie mai atentă, mai ales în locul unde asamblare a celor două componente. 

Există şi un al treilea model, suspendat, care are tancul de apă îngropat în perete, vizibil fiind numai vasul de toaletă. Este un model ideal pentru băile mici şi este cel mai simplu de întreţinut, o dată pentru că rezervorul este complet izolat, a doua pentru că vasul nu atinge podeaua. Ţine cont de toate aceste lucruri atunci când trebuie să alegi din unul dintre numeroasele modele de WC-uri pe cel potrivit pentru baia ta.

Pentru băile foarte mici, sau în cazul în care vrei să foloseşti cu maximă eficienţă spaţiul, există şi varianta unui vas de toaletă pe colţ. Acestea pot să fie din una sau două piese, diferenţa fiind forma triunghiulară a rezervorului. Dezavantajul este că, în funcţie de locul unde se află sursa de apă şi sistemul de scurgere, este posibil să fie nevoie de unele modificări ale instalaţiei. 

Sistemul de evacuare a apei

Există mai multe sisteme de spălare prin evacuarea apei din bazin. Cele mai multe au două opţiuni, astfel că se poate folosi toată apa din bazin sau doar jumătate. De regula bazinele de apă au o capacitate de şase litri de apă. Mecanismele de curăţare a bazinului permit eliminarea a şase sau trei litri de apă. 

Există modele care la evacuarea apei produc foarte puţin zgomot, ceea ce uneori poate să fie una din condiţii, pentru a alege un modelul perfect adaptat nevoilor tale. 

Aspectul vasului de toaletă

Un alt aspect important de luat în considerare este designul. Bolurile de toaletă au toate formele şi dimensiunile, în limitele standardelor pentru modelele existente. Poţi alege dintre vasele de toaletă cu formă dreptunghiulară, rotundă sau alungită. Fiecare în parte are beneficiile ei. 

Cele cu formă dreptunghiulară sunt mai comode, dar ocupă mai mult spaţiu, cele ovale sunt cele mai frecvent utilizate, printre cele mai comode şi se încadrează bine şi într-o baie mai mică, iar cele rotunde, mai puţin confortabile. sunt ideale în băile mici.

Modelele dreptunghiulare şi cele ovale sunt mai lungi cu cinci-şapte centimetri decât cele rotunde.

Înălţimea 

Foarte rar luată în seamă, înălţimea vasului de toaletă este unul din cele mai importante elemente atunci când alegi modelul perfect. Este esenţial ca, atunci când iei în calcul această dimensiune, să adaugi şi grosimea colacului, aceasta însemnând câţiva centimetri în plus. 

Înălţimea vasului de toaletă este importantă pentru a avea o poziţie a corpului corectă în timp ce o foloseşti. Dacă toaleta este utilizată şi de copii este mai bună varianta cu înălţimea de 35-38 de centimetri. Dar dacă nu se pune această problemă, înălţimea normală este între 38-43 de centimetri. Pentru persoanele înalte, sau în cazul celor care nu se pot apleca există modele cu înălţimea de peste 43 de centimetri.

Sistemul de scurgere

La alegerea vasului de WC trebuie luat în calcul ca acesta să se adapteze la instalaţia deja existente în baie, iar poziţia gurii de canalizare este un detaliu care trebuie luat în seamă. Aceasta poate să fie la nivelul podelei sau în peretele din spatele vasului de toaletă, la o anume înălţime. 

Un vas suspendat este conceput doar pentru o scurgere pe perete, iar dacă aceasta este la nivelul podelei trebuie făcute adaptări la instalaţia de canalizare. În cazul toaletei fixate pe podea, pentru modelele formate din din una sau din două piese, acestea pot fi folosite pentru ambele variante de scurgere. 

Acestea sunt cele mai importante detalii. Nu trebuie trecut cu vederea nici materialul din care este făcut vasul de toaletă, unele având rezistenţă ridicată la bacterii, dar nici costul şi nici garanţia oferită de producător, care poate indica calitatea şi durabilitatea acestor obiecte sanitare esenţiale.  

Sursa foto: unsplash.com