Cum arată harta emoţiilor în corp

1 69131 original jpg jpeg

Îndrăgostiţii au fluturi în stomac, inima celor fericiţi bate cu putere, trădarea lasă un gust amar în gură, iar supărarea e ca o umbră pentru chip. Ce au în comun aceste stări încărcate de emoţii?

Emotiile par conectate cu anumite părţi ale corpului şi deseori pot influenţa nu doar felul nostru de-a fi,ci şi felul în care se prezintă fişa noastră medicală. Analizând legăturile dintre emoţii şi funcţiile fizice ale organismului,cercetătorii finlandezi au arătat în cadrul unui studiu foarte mediatizat,ale cărui concluzii au fost redate sub forma unei hărţi,ce organe emit energii când trecem prin diverse dispoziţii sufleteşti. Ei au încercat să demonstreze că emoţiile nu se petrec doar în creier,aşa cum au arătat multe studii în domeniu,ci au loc în tot corpul uman şi în multe cazuri pot influenţa starea de sănătate a organismului. În plus,prin identificarea zonelor problemă din corp cu care acestea sunt legate şi prin vindecarea acestora,emoţiile pot fi ţinute sub control.

Experimente cu voluntari de etnii şi vârste diferite

Pentru a studia felul în care funcţionează şi se manifestă emoţiile în corpul uman,oamenii de ştiinţă de la Universitatea Aalto din Finlanda au realizat harta corporală a emoţiilor,în cadrul a cinci experimente de mare amploare,realizate pe 700 de participanţi. Subiecţii nu au fost aleşi la întâmplare,ci au fost selecţionaţi oameni din diferite părţi ale lumii,cum ar fi Suedia,Finlanda şi Taiwan,bărbaţi şi femei,de vârste diferite.

Tipare pentru emoţii

Cercetătorii le-au arătat subiecţilor două siluete umane şi i-au rugat să reflecteze la câteva dintre cele mai importante emoţii umane:dragoste,fericire,dezgust,mânie,ruşine etc. Gândindu-se la fiecare în parte,voluntarii trebuiau să coloreze pe una dintre imagini locurile din corp activate de fiecare emoţie în parte şi pe cealaltă organele sau părţile organismului care par inactive în acea stare. După cum era de aşteptat,nu toţi oamenii au colorat la fel,însă la final,după ce s-a făcut o medie a tuturor siluetelor,specialiştii au ajuns la concluzia că pot fi realizate tipare pentru fiecare emoţie în parte.

Unde sunt poziţionate iubirea şi fericirea

Potrivit studiului,stările negative,ca supărarea sau anxietatea,reliefează o siluetă închisă la culoare,aproape inactivă,pe când cele pozitive dau naştere unor nuanţe aprinse. Fericirea şi dragostea,unele dintre cele mai puternice emoţii,se resimt în tot corpul. Cea din urmă pare totuşi mai puternică şi este foarte aprinsă în zona inimii. De asemenea,invidia se resimte la nivelul feţei,iar mândria în toată partea superioară a corpului. „Senzaţii în membrele superioare au fost proeminente în cazul sentimentelor orientate către apropiere – furie,fericire-,în timp ce senzaţiile din membrele inferioare sunt trăsături definitorii pentru tristeţe“,au concluzionat specialiştii.

La ce ajută studiul

Rezultatele interesante ale studiului au fost publicate în reviste de profil şi au reliefat informaţii importante pentru domeniul medical,fiind de mare ajutor în începerea unor cercetări legate de vindecarea bolilor provocate de emoţii puternice,cum ar fi depresia. „Monitorizând topografia emoţiilor,am obţinut un nou instrument în ceea ce priveşte studiul emoţiilor,iar acesta poate fi folosit ca biomarker în cazul tulburărilor emoţionale“,au declarat cercetătorii.

Ştiai că...

... în Antichitate,medicii credeau că organele sunt cele care produc emoţiile percepute de oameni? De exemplu,mânia era asociată cu predispoziţia pentru boli de ficat şi de bilă,teama putea să genereze diverse afecţiuni ale rinichilor sau ale vezicii urinare şi durerea provocată de pierderea unei persoane dragi era considerată sursa unor probleme cu plămânii sau cu coloana vertebrală. În plus,cel trădat,măcinat de suferinţă,risca să facă infarct şi să dezvolte tumori la nivelul colonului. În timp,s-a demonstrat că anumite zone cerebrale se activează atunci când trecem prin diverse stări şi că există,fără îndoială,anumite componente biochimice ale emoţiilor.

Interpretare hartă

Emoţiile de bază se află sus şi cele secundare jos.

La receptarea fiecărei emoţii,culorile calde şi aprinse (galben,roşu) arată o activitate intensă,iar cele reci (albastru,negru) o activitate scăzută. 



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg