Care este ”secretul” unui copil independent şi încrezător în forţele sale?

1 84263 original jpg png

 Cu toţii ne dorim un copil fericit şi încrezător, însă întrebarea este cum trebuie să fim noi, adulţii, pentru a ajuta copilul în acest sens?

Cum creştem stima de sine şi independenţa copiilor noştri? 

În primul rând, principiul central este ”ajută-mă să fac singur”. Ce presupune asta? Gabriela Hranovschi, educator Montessori (0-3 ani) şi consilier pentru părinţi, ne oferă câteva sfaturi.

Iată câteva reguli care cresc stima de sine şi independenţa copiilor noştri, pe care părinţii ar trebui să le respecte: 

1.Dacă nu îţi doreşti ca cel mic să aibă acces intr-una din camere, este simplu: încui uşa. În caz contrar, copilul va intra acolo şi nu vei face nimic altceva decât să îl bombardezi cu ”NU” la fiecare pas, iar asta il va frustra foarte tare.

2.Implică copilul în treburile casnice. Copiii adoră să ajute, în felul acesta se simt importanţi, deci cu o stimă de sine crescută.

3.Oferă-i copilului un spaţiu al său în camera de zi a adulţilor. Un fotoliu mic, o masuţă de lucru de dimensiuni potrivite, câteva cărţi pe care să le poată accesa singur, toate acestea îî vor da copilului o stare de siguranţă şi mai ales, copilul va fi liber şi independent, dar într-un mediu sigur, special setat pentru el.

Citeşte şi: Ce au în comun Mark Zuckerberg, Bill Gates şi Prinţul William? Tipul de educaţie!

4.De cele mai multe ori ”less is more”. Ce presupune acest concept? Exact asta: copilul are nevoie de mai puţine jucării decât ai crede. Suprastimularea nu face altceva decât să distraga copilul şi să îl împiedice să se focuseze. Concentrarea este cheia câtre dezvoltare, iar acest lucru este posibil într-un mediu simplu dar bogat în activitâţi cu scop.

5.Fii constant! Dacă în familie există un set de reguli, atunci acestea se vor respecta tot timpul şi de către toţi membrii familiei. În caz contrar, copilul va fi bulversat şi va avea o stare de nesiguranţă.

6.Oferă-i timp copilului. Încearcă să îti iei o marjă de eroare de 15-20 de minute când te pregăteşti să ieşi undeva cu copilul. Începi pregătirile mai devreme, astfel îi oferi timp copilului să încerce să se îmbrace singur şi să ceară ajutor când are nevoie.

7.Cumpără haine care au închizători simple: velcro, fermoar, nasturi mari etc. În felul acesta copilul începe să se îmbrace/dezbrace singur fără să ajungă să se frustreze. Aceasta este cheia câtre independenţă şi grija faţă de propria persoană.

Citeşte şi: Cum alegi cea mai bună grădiniţă pentru copilul tău

8.Anunţă copilul cu ceva timp înaintea oricărei activităţi pe care vrei să o faci cu el, de la mers în parc, până la mersul la ziua de nastere a colegului de gradiniţă. Copiilor nu le plac foarte mult ”surprizele”.

9.Coboară la nivelul copilului atunci când vrei să îi spui ceva! Nimănui nu îi place să i se vorbească de sus.

10.Tratează copilul cu răbdare şi respect!