Cum cureţi aurul la tine acasă

cum cureti aurul la tine acasa 4 jpeg

Bijuteriile, fie din aur sau argint, acumulează şi ele murdărie. În timp, din cauza murdpriei, îşi pierd din strălucire. În plus, nu este igienic să ai bijuterii murdare, mai ales pe degete. Azi vom învăţa împreuna cum cureţi aurul la tine acasă!

Bijuteriile nu trebuie supuse stresului mecanic. Inelele nu se poartă în timpul activităţilor fizice intense, la gătit sau la saună. Cu toate că unii respectă aceste reguli, aurul îşi pierde din strălucire, în timp.

Şi asta pentru că produsele cosmetice şi chimice, de uz casnic, se lipesc de aur. Bijuteriile mai sunt afectate şi de apă, soare sau aer. Pietrele semi-preţioase îşi pierd şi ele strălucirea din cauza prafului şi a grăsimii.

Cum cureţi aurul la tine acasă

Cum se curăţă aurul roşu

E cel mai frecvent material pentru bijuterii pentru uzul zilnic. Bijuteriile din aur roşu pot fi curăţate cu uşurinţă. Ai nevoie de o linguriţă de detergent de spălat vase, 200 ml de apă, un bol şi un şerveţel moale. Pune bijuteria în bol şi toarnă peste ea amestecul de mai sus. Pune o crăticioară la foc mic în care torni bijuteria şi amestecul. Lasă la fiert 10-15 minute, clăteşte şi usucă. O altă variantă e să laşi bijuteria în ser fiziologic, 12 ore.

image

Cum cureţi bijuterii fără pietre

Cel mai simplu mod de a curăţa o bijuterie ce nu conţine niciun fel de piatră e cu oţet de mere. Lasă bijuteria la ”înmuiat” câteva minute, apoi freac-o bine cu o periuţă de dinţi veche şi o cârpă curată.

Cum se curăţă aurul alb

Ai nevoie de o cârpă moale şi substanţe non-agresive. Lasă produsul timp de 1-5 ore într-o soluţie de alcool şi apă caldă (proporţii egale). Clăteşte cu apă rece, şterge cu prosopul şi lustruieşte cu un şerveţel. Varianta 2: lasă timp de 1-5 ore într-o soluţie de apă şi şampon. Amestecă un gălbenuş de ou şi două linguri de bere. Aplică-l pe o cârpă şi şterge bijuteria.

image

Curăţarea bijuteriilor cu modele şi inserţii

Ăsta e cel mai simplu mod: cu parfum pentru bărbaţi. Şterge piatra cu un tampon din bumbac sau o cârpă moale, umezită cu parfum de bărbaţi.

Cum protejezi pietrele de pe bijuterii

Unele pietre au nevoie de îngrijire specială pentru a nu se altera, în timp. Topazul se teme de încălzire. Garnetului şi ametistului nu le place temperatura scăzută (se curăţă cu o perie moale şi detergent). Brilliantul şi safirul trebuie frecate cu amoniac sau apă cu săpun.

image

Opalele şi turcoazul nu pot fi curăţate doar cu apă. Aquamarina şi crizolitul nu trebuie plasate într-un mediu acid şi cu temperaturi ridicate. Curăţarea este permisă cu o soluţie slabă de alcool. Perlele se curăţă cu catifea. Gianitul poate fi “revigorat” cu: pastă de dinţi, amoniac, sifon şi săpun lichid (în proporţii egale). Zirconiul se curăţă cu o cârpă din microfibră.

Când se curăţă bijuteriile

O dată pe an, oferă-le bijuteriilor o curăţare profesională. Depozitează bijuteriile separat, în pungi mici, din material moale (microfibră sau organza va face).

image

Sursa: news-white.com