Cum eviţi produsele toxice când eşti însărcinată

1 70807 original jpg jpeg

În timpul sarcinii, este nevoie mai mult decât oricând să ţii la distanţă substanţele toxice prezente în produsele de uz cotidian. Care sunt produsele care îţi periclitează cel mai puţin sănătatea?

Găteşte cu vasele potrivite

O bună parte din vasele şi cratiţele din bucătărie sunt tratate cu substanţe cu potenţial toxic. Nu găti în tigăi sau vase antiaderente. Teflonul nu este recomandat,fiindcă conţine substanţe cu rol perturbator endocrin. Spatulele şi alte produse din lemn sunt şi ele nerecomandate,fiind tratate cu produse chimice. Poţi folosi doar ustensile din lemn cumpărate direct de la producător,care nu au fost tratate. Foloseşte vase din inox,sticlă şi ceramică.

Foloseşte alimente corespunzătoare

Consumă cu precădere alimente bio sau de la producători care care nu folosesc pesticide. Spală bine legumele şi fructele înainte de a le consuma sau a le prepara. Când cumperi conserve,dă prioritate alimentelor ambalate la borcan în locul celor păstrate în recipiente din metal.

Fă curat cu produse naturale

Lasă deoparte detartranţii,detergenţii şi alte produse pentru a spăla vasele sau a face curat prin casă. Foloseşte în loc oţet alb,bicarbonat de sodiu,săpun de Marsilia. Foloseşte inclusiv bureţi naturali în locul celor din plastic sau bucăţi de bumbac în loc de lavete din comerţ.

Aeriseşte suficient

Aeriseşte camerele,nu folosi odorizante de cameră,lumânări sau beţişoare parfumate. Piesele noi de mobilier,din furnir,conţin la rândul lor substanţe iritante,respectiv formaldehidă. Dacă ai cumpărat mobilier nou pentru camera bebeluşului,lasă-l la aerisit timp de 2 luni după cumpărare.

Spală hainele înainte de a le purta

Piesele noi de îmbrăcăminte sunt şi ele tratate chimic. Dacă nu le speli înainte de purtare,de cel puţin două ori,substanţele chimice vor pătrunde în piele,dizolvate de transpiraţie.

Foloseşte cosmetice bio

Caută,pe cât posibil,produse de îngrijire bio. Atenţie la lacul de unghii,bogat în substanţe care afectează sistemul endocrin. Optează pentru o pastă de dinţi cu argilă sau cu alţi compuşi naturali,foloseşte săpun de casă sau de Marsilia în loc de şampon sau gel de duş. Rufele le poţi spăla bio,cu nuci de săpun (se gasesc in orice magazin cu profil naturist).