Cum faci cea mai bună zacuscă de ciuperci pentru iarnă! Secretul pe care trebuie să-l ştie oricine

1 zacusca de ciuperci jpg jpeg

De vinete sau de ardei, de vinete cu ardei ori de fasole...sau de ciuperci. Zacusca este delicioasă, motiv pentru care n-ar trebui să încerci această reţetă, pe care o poţi prepara cu uşurinţă. Cu siguranţă, nu vei regreta la iarnă, când o vei savura.

Preparată din ciuperci champignon, gălbiori ori ghebe, zacusca de ciuperci se prepară rapid, în mai puţin de două ore, motiv pentru care n-ar trebui să eziţi să o prepari pentru a-ţi completa deliciile din cămară. 

  • 1 kg ciuperci champignon
  • 1 kg gogoşari sau ardei kapia roşu
  • 1 kg ceapă
  • 1/2 kg rosii
  • 300 ml ulei
  • o lingură piper boabe
  • 3-4 frunze de dafin
  • sare

Pentru început, curăţă ceapa şi toac-o mărunt, după care coace ardeii kapia (gogoşarii) direct pe ochiul aragazului sau pe plită, curăţă-i şi lasă-i să se scurgă.

Pune uleiul într-o cratiţă mare pe foc. După ce s-a încins, adaugă ceapa şi las-o până devine aurie. În timpul ăsta, amestecă prin ea să nu se lipească.

Toacă ardeii şi adaugă-i peste ceapa călită. Peste 10 minute, adaugă roşiile tocate. Din când în când, amestecă prin această compoziţie să nu se lipească.

Curăţă ciupercile şi taie-le mărunt, apoi adaugă-le în cratiţă. Lasă să fiarbă ingredientele câteva minute, apoi adaugă sare după gust, piperul boabe şi frunzele de dafin.

Lasă zacusca să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. Când uleiul s-a ridicat deasupra, zacusca de ciuperci este gata. Fierberea nu ar trebui să dureze mai mult de două ore, potrivit

Stinge focul şi pune zacusca fierbinte la borcane, pe care, în prealabil, le-ai sterilizat. Nu acoperi borcanele cu capace. Zacusca de ciuperci devine mai gustoasă şi ţine mai bine peste iarnă dacă, după ce ai pus-o la borcane, mai bagi borcanele la cuptor pentru încă 15 minute.

Scoate borcanele din cuptor după 15 minute, pune-le capacele şi acoperă-le cu o pătură până a doua zi.

Poftă bună!