Cum faci copiii mofturoşi să mănânce sănătos: reguli şi trucuri

1 shutterstock 305354405 jpg jpeg

Pentru mulţi părinţi, în special pentru mame, prânzul şi cina au devenit cele mai neplăcute momente ale zilei. Copiii strâmbă iar din nas la felurile de mâncare pe care le-ai pregătit şi, după rugăminţi, refuzuri şi nervi sfârşeşti prin a comanda din nou, deşi ştii că nu e bine. Cum îi determini pe copiii tăi să înceapă să mănânce sănătos?

O dietă adecvată, bogată în nutrimentele esenţiale (proteine, fibre, carbohidraţi, grăsimi bune) este foarte importantă pentru copii, pentru că aceştia sunt în creştere. Din diverse motive, fie pentru că în familia ta nu s-a gătit prea mult, fie că s-a gătit clasic (şniţele, cartofi prăjiţi, rântaşui), fie că cei mici au descoperit gustul fast-food-ului, aceştia refuză acum alternativa sănătoasă. Şi este absolut firesc.

Pentru chef Ştefan Popescu, bucătăria este azi mai mult decât meserie şi mai mult decât pasiune: înseamnă cunoştinţe, implicare, responsabilitate. Mai ales când este vorba de copii, cărora le deschide apetitul şi orizonturile pentru mâncarea sănătoasă, în cadrul şcolii de bucătari Horeca School din Bucureşti. 

"Am început seria atelierelor pentru copii atunci când am devenit tată şi am simţit din experienţa de acasă cât de importantă este educaţia culinară pentru viitorul şi sănătatea copiilor noştri, dar şi cât de multe beneficii aduce o asemenea activitate în relaţia părinte-copil. De fiecare dată discutăm cu ei dspre importanţa şi rolul alimentaţiei: ce, când, cum şi mai ales cât mâncăm, ce înseamnă alimentaţie cu aport nutritiv, despre echilbru în alimentaţie dar şi despre risipa alimentară", spune acesta.

Cheful crede că trebuie respectate de părinţi câteva reguli de bază: mesele trebuie diversificate, trebuie să conţină fructe, legume, carne, lactate, cereale. Totul începe cu micul dejun şi respectarea celor trei mese, iar când vine vorba de greşelile pe care le fac părinţii sau bunicii în ceea ce priveşte alimentaţia celor mici, cea mai gravă este aceea că nu le oferă micul dejun sau faptul că acesta constă în lapte cu cereale dulci.

Totuşi, cum schimbăm preferinţele unui copil mofturos şi încăpăţânat? Cum îl facem să treacă de la pizza la broccoli?

"Copiii pot fi uşor îndreptaţi în direcţia corectă, prin implicarea acestora în prepararea mâncării, dar şi prin puterea exemplului părintelui. Îl împrieteneşti cu legumele făcându-i cunoştinţă cu ele! Şi cum poţi face asta mai bine decât implicându-l în bucătărie?

Dacă vrei să-l determini să consume mai multe legume, mergeţi la piaţă împreună, să le aleagă singur, le tăiaţi împreună şi faceţi o reţeta cu acele ingrediente, purtând în tot acest timp conversaţii şi serioase, şi amuzante pe tema legumelor. Dacă vrei să consume un aliment sănătos, nu trebuie să te aştepţi să îl consume simplu, că atare, acesta trebuie asociat cu alte alimente mai prietenoase. Am un exemplu de la cursuri: copiii au consumat legume multe pentru că le-am oferit în quesadilla. Poţi face acest preparat atât de uşor şi poţi „ascunde“ în el toate acele ingrediente sănătoase pe care copilul le respinge de obicei. Trebuie să asociezi prietenos şi subtil ingredientul-cheie pe care tu vrei să îl introduci în alimentaţie, cu alte ingredient pe care el îl adoră", explică chef Ştefan Popescu.

FOTO Shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg