Un lucru important de care trebuie să ţii cont este temperatura la care setezi aparatul. Folosirea corectă presupune ca expunerea să fie realizată în mod indirect, iar temperaturile să nu se fie foarte joase, ci apropiate de confortul termic. Temperatura ideală este: 21-23°Celsius. Evită să intri transpirat într-o cameră răcită prea mult cu aerul condiţionat, pentru că te poţi alege cu o răceală. Trecerea de la canicula de afară în camera răcoroasă îţi mai poate da dureri de cap, iar cei cu probleme cardiace sunt chiar în pericol de-a face stop cardio-respirator sau şoc termic.

"Atunci când nu este folosit corect, aerul condiţionat poate să aducă, prin expunere directă, de la pareze faciale, otite, nevralgii, sinuzite până la infecţii respiratorii sau agravări ale unor boli obstructive cronice precum emfizemul pulmonar şi astmul bronşic. Atenţie în mod deosebit la pacienţii cu deficienţe imunitare, cu tratamente pentru a controla răspunsul de respingere la grefa de organ şi la cei care se ştiu că au o sensibilitate la aerul rece (bronşite cronice, emfizem pulmonar, astm bronşic)", afirmă prof. dr. Florin Mihălţan.

Nu se stă sub jetul de aer rece!

Ai grijă să nu stai mai aproape de 6 metri de gura de aer rece! În caz contrar, te poţi alege cu o paralizie facială (1 din 1000 de persoane care foloseşte aerul condiţionat are această problemă). De asemenea, distanţa mică dintre tine şi jetul de aer rece îţi poate da dureri de ceafă, nevralgii, lombosciatică, otită, sinuzită sau duce la lăcrimarea şi la înroşirea ochilor. Şi senzaţia de gât uscat şi tusea seacă ce nu trece cu expectorante pot fi puse pe seama folosirii incorecte a aerului condiţionat. Sunt mai sensibili a face astfel de complicaţii copiii şi vârstnicii, care au sistemul imunitar mai slăbit. Din acest motiv, aerul condiţionat nu are ce căuta în camera copilului. Acasă, cel mai bine este ca aparatul de aer condiţionat să fie montat pe hol, pentru ca răcirea celorlalte încăperi să se facă indirect.

Filtrul trebuie spălat periodic

Filtrul aparatului de aer condiţionat poate acumula praf, păr de animale sau alţi alergeni, dar şi bacterii şi germeni care ne pot îmbolnăvi. Iată de ce este important ca filtrele să fie curăţate periodic, ideal lunar. Cum le cureţi? De regulă, filtrele sunt din material plastic, astfel că se pot spăla cu apă călduţă şi cu săpun sau cu un detergent normal, neagresiv. După uscare, se reintroduc în aparat. Alte tipuri de filtre se curăţă conform cărţii tehnice livrată cu aparatul. Nu uita că întregul aparat de aer condiţionat trebuie curăţat de profesionişti frigotehnişti o dată la doi sau trei ani, pentru dezinfectarea aripioarelor bateriei de răcire şi a tăviţelor de colectare. Specialiştii recomandă, de asemenea, verificarea anuală a încărcăturii de agent frigorific şi a prezenţei uleiului de ungere.

În sistemele de răcire ale aparatelor de aer condiţionat care nu sunt igienizate se poate dezvolta un bacil periculos, care provoacă legioneloză, boală manifestată prin febră, dureri de cap, tuse şi astenie. Forma severă a acestei boli produce, în 20% din cazuri, decesul.