Cum îl înveţi valoarea banilor?

1 85055 original jpg jpeg

„Când primeşte cel mic primii bani de cheltuială?” Este important să vă răspundeţi corect la această întrebare, căci asta îl va ajuta pe copilul vostru să se raporteze corect la ceea ce reprezintă banii.

Revista nr.5

Este un subiect sensibil, aşa că există mai multe aspecte de care trebuie să fiţi conştienţi şi să ţineţi cont atunci când decideţi că este momentul să îi daţi bani de cheltuială copilului. Este important ca el să aibă deja o bază sănătoasă şi să ştie de mic că banii vin în urma muncii depuse de voi şi că ei au o valoare de care trebuie să ţină cont în orice împrejurare a vieţii. Astfel, copilul va realiza, treptat, că banii sunt un mijloc prin care îşi poate asigura cele necesare şi nu un scop în sine.

Cei 7 ani de-acasă

Nu degeaba se spune că primii ani de viaţă sunt esenţiali pentru formarea personalităţii şi a caracterului unui om, că cele mai importante valori se transmit tot atunci. Copilul trebuie să aibă limite în ceea ce priveşte îndeplinirea dorinţelor. Astfel, dacă el ştie că uneori poate primi o jucărie, dar nu şi alt joc, începe să înţeleagă că părinţii lui depind de un anumit buget, că banii nu sunt nelimitaţi. Atunci când îi spuneţi că nu puteţi, este important să-i argumentaţi şi să îi explicaţi de ce nu se poate şi dacă se va putea, dacă este cazul să aibă aşteptări în viitorul apropiat. Astfel, se creează o ordine importantă în mintea copilului şi el va învăţa că unele lucuri se obţin în viaţă cu răbdare şi cu multă muncă.

Puterea exemplului

Copilul învaţă mai ales prin puterea exemplului pe care îl primeşte de la părinţi. De aceea, luaţi-l cu voi la cumpărături şi implicaţi-l în treburile gospodăriei cât mai mult. Poate să fie prezent chiar şi la discuţiile cu privire la bani, însă este de evitat să aibă loc certuri în faţa lui. Ideea de bază este ca el să înveţe că există priorităţi în urma cărora se fac cumpărăturile. Astfel, îşi va forma obiceiul de a-şi forma propriile priorităţi. Psihologii susţin că micuţii pot să primească bani de buzunar atunci când au învăţat să calculeze, pentru a putea înţelege valoarea lor şi cum să îi folosească, cea ce se întâmplă în jurul vârstei de 6 ani. Tot atunci îi puteţi oferi o puşculiţă cadou, pentru a-l învăţa să economisească pentru ceva ce îşi doreşte cu adevărat.

Câţi bani şi pentru ce?

Este recomandat ca, pentru început, să primească din partea voastră o sumă mică, pe care să înveţe să o gestioneze singur şi să stabiliţi un interval la care va primi următorii bani. Este bine să menţineţi suma o perioadă şi, pe măsură ce creşte, să îi daţi mai mulţi bani de cheltuială. Când va veni vremea să îi cheltuiască, lăsaţi-l să îşi ia propriile decizii. Dacă îşi cheltuieşte toată suma la început, o să fie nevoit să aştepte următorii bani. Asta va duce la responsabilizarea lui încă de mic. Indiferent că îi foloseşte treptat sau, din contră, îi pune deoparte pentru a-şi achiziţiona ceva, el va experimenta ambele comportamente şi va putea să înveţe din propriile greşeli. Discută în permanenţă cu el şi spune-i cum procedezi tu şi de ce este bine să economisească.

Recompensă pentru muncile în casă

Există şi varianta în care copilul tău primeşte bani în urma treburilor pe care le face în casă. De cele mai multe ori, scopul fiind acela de a-l învăţa legătura dintre muncă şi răsplată. Însă, psihologii spun că o astfel de practică ar putea produce confuzie. El trebuie să înveţe că este important să îşi strângă lucrurile în camera lui şi să fie ordonat, iar pentru acest comportament nu trebuie să aştepte o răsplată bănească, deoarece o face pentru el însuşi, „plata” constând în confortul şi mulţumirea lui. Dacă vrei totuşi să îl înveţi care este legătura dintre muncă şi răsplată, o poţi face pentru alte treburi din casă, cele din spaţiile comune. Trebuie să ţii cont de faptul că recompensa trebuie să fie una modică, menită să sublinieze ceea ce vrei să îi transmiţi copilului tău.

Sfatul Click!

Comunicarea cu cel mic este esenţială şi se reflectă direct în modul în care se dezvoltă. Oferă-i sprijin constant şi, indiferent de partea materială, învaţă-l care sunt adevăratele valori ale vieţii.