Tema răsfăţului este cât se poate de delicată şi agită imediat lumea mămicilor:unele nici nu vor să audă să-şi crescă micuţii „ca la cazarmă”,altele spun că nu există jumătăţi de măsură,există numai educaţie,fără compromisuri.

Ei bine,şi în privinţa asta adevărul se află undeva pe la mijloc. Prin urmare,cum să-l creşti,fără să devină o copie a celebrului domn Goe?

Stabileşte reguli flexibile!

Aceasta e singura cale să nu cazi pradă stricteţii absurde a unor sfaturi de genul:nu-l lua în braţe cât e bebeluş,că nu va mai accepta să stea fără tine.

Avantaje.Puiul tău este unic,iar regulile nu pot fi decât adaptate la nevoile lui. Dacă micuţul este bolnav,sigur îl vei lua în braţe,să-l linişteşti. Dar nu vei face acelaşi lucru dacă urlă doar pentru că vrea să speculeze slăbiciunea pe care o ai pentru el.

Nu te lăsa şantajată!

Copilul ştie cât de tare să plângă în mijlocul magazinului,ca să-i cumperi tot ce-şi doreşte,ştie exact când să se tăvălească pe jos,ca să nu-l iei de la joacă. Nu te lăsa impresionată.

Avantaje. El învaţă că există o limită peste care nu treci. Poţi să-i dai o prăjitură, chiar dacă a făcut o boroboaţă, dar nu poţi să ierţi faptul că, vrând să iasă la joacă fără voia ta, te-a lovit cu piciorul.

Sancţionează greşelile!

Există momente când trebuie să dai sancţiuni. Cele pe care i le-ai comunicat,odată cu regulile. Dacă tocmai ţi-ai surprins odorul la butoanele aragazului,în niciun caz nu renunţa să-l pedepseşti.

Avantaje. Calmul cu care comunici sancţiunea îţi conferă autoritate. Un părinte isteric îşi demonstrează slăbiciunea. Iar dacă sancţionezi numai când trebuie, copilul nu se va simţi nedreptăţit.

Demonstrează-i că-l iubeşti!

Pentru cei mici,nu există dovadă mai mare de iubire decât să-i lauzi când au făcut un lucru bun. Atenţie însă! Ca şi în cazul sancţiunii,recompensa trebuie acordată constant,fără „omisiuni”. Mai puţin cea materială şi mai mult cea verbală,încurajatoare a comportamentului corect.

Avantaje. Copilul răsplătit sau pedepsit corect învaţă repede şi temeinic valorile pe care trebuie să le respecte şi ştie că este iubit în ciuda micilor greşeli pe care le comite.