Cum îţi menţii productivitatea muncii, indiferent de situaţie – metode la îndemâna ta

1 cum iti mentii productivitatea muncii 1674341251 jpg jpeg

Trăim într-o lume în continuă schimbare, în care nu ştii niciodată ce îţi aduce ziua de mâine, mai ales în ceea ce priveşte locul de muncă. Adaptabilitatea a devenit un element-cheie, din acest punct de vedere, indiferent că lucrezi în cadrul unei companii sau că ai ales să fii freelancer, să ai un job în regim de telemuncă ori că ai negociat cu angajatorul ca o zi sau două pe săptămână să munceşti remote, din confortul locuinţei tale.

Indiferent cum optezi să lucrezi, este esenţial să-ţi păstrezi eficienţa în muncă, iar în continuare, descoperi câteva metode prin care îţi poţi asigura productivitatea, indiferent de situaţie. 

Acordă atenţie sănătăţii tale

Când munceşti pe cont propriu, veniturile tale depind exclusiv de calitatea serviciilor livrate clienţilor şi de promptitudine. Dacă lucrezi în cadrul unei companii, îţi doreşti să îţi păstrezi jobul, ca să ai resurse financiare constante, dar şi să poţi promova la un moment dat. Prin urmare, este important să te poţi concentra asupra proiectelor în care eşti implicată, indiferent de situaţiile care apar în plan personal. Din această perspectivă, ai nevoie să fii mereu în formă şi este lesne de înţeles că sănătatea ta e o prioritate.

Cum „paza bună trece primejdia rea”, este bine să ai grijă de tine şi să pui accentul pe prevenţie, pentru că este mai uşor să eviţi dezvoltarea anumitor afecţiuni sau să ţii sub control manifestările celor deja existente, decât să tratezi probleme grave, care uneori sunt dificil de rezolvat. Mergi la medic periodic, indiferent că e vorba despre ortopedie, cardiologie, stomatologie, ginecologie sau alte controale de rutină. Reţine că nevoile organismului tău se schimbă odată cu vârsta. Nu aştepta să apară durerile sau semnele vizibile ale unei boli şi reţine că un simplu consult de specialitate îţi poate salva viaţa. Nu neglija aceste aspecte, mai ales atunci când eşti însărcinată şi ai responsabilitatea nu numai a sănătăţii tale, ci şi a copilului tău. Apoi, nu uita că la fel de important este să adopţi un stil de viaţă sănătos, cu o dietă echilibrată, să te hidratezi corect, să te odihneşti cel puţin şapte ore în fiecare noapte şi să faci mişcare cel puţin 30 de minute zilnic.

Fii mereu pregătită pentru schimbare

Una dintre metodele cele mai eficiente de a-ţi menţine productivitatea muncii, indiferent de situaţie, este să fii pregătită mereu pentru schimbare. Desigur, nu poţi controla ce îţi rezervă viitorul, dar poţi să-ţi construieşti o strategie, astfel încât să reduci pe cât posibil efectele stresului cauzat de situaţiile neprevăzute. De pildă, unul dintre evenimentele nedorite care se poate întâmpla oricând este să rămâi fără job. Ca să nu fii luată prin surprindere, încearcă să ai mereu un plan B.

Participă constant la cursuri de formare şi dezvoltare profesională, citeşte tot ce este nou şi fii pe fază ori de câte ori se iveşte oportunitatea de a învăţa lucruri utile. În felul acesta, eşti la curent cu cele mai noi tehnologii şi informaţii, astfel încât să poţi face faţă unor noi cerinţe care pot veni din partea companiei la care lucrezi şi care nu erau incluse, iniţial, în fişa postului. Totodată, şi dacă vrei să promovezi, poţi demonstra oricând că meriţi să ţi se dea o şansă. Nu evita nici reconversia profesională, pentru ca, la un moment dat, să poţi activa în alte domenii. Un alt aspect important, mai ales în contextul în care evoluţia economică şi nu numai îţi poate da peste cap toate socotelile, este să ştii să te adaptezi. Fii pregătită pentru a face teren sau pentru a lucra de acasă, dacă noile condiţii o impun, şi organizează-ţi bugetul personal astfel încât să ai întotdeauna un fond de rezervă şi de economii.

Asigură un echilibru între muncă şi viaţa personală

Productivitatea muncii presupune şi un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Aceasta, pentru că, pe de-o parte, organismul are nevoie de odihnă pentru a se putea reface după perioade stresante, iar pe de altă parte, este esenţial să ai o relaţie excelentă cu familia şi prietenii. Prin urmare, încearcă să-ţi organizezi timpul eficient, astfel încât să termini ce ai de făcut în timpul programului, ţine telefonul de serviciu departe atunci când nu mai eşti la job şi nu îţi mai verifica emailurile de serviciu non-stop.

Vorbeşte deschis cu partenerul de viaţă şi cu prietenii despre problemele care se ivesc. Nu e vorba de a-i încărca şi pe ei cu energie negativă, ci de a căuta soluţii cu ajutorul oamenilor care ţin la tine cu adevărat şi în care ai încredere. În plus, comunicarea înseamnă detensionare, ceea ce ar putea fi o soluţie constructivă în foarte multe cazuri.

Foloseşte eficient timpul liber

Uneori îţi e foarte greu să te împarţi între muncă, treburile casnice şi alte probleme familiale, însă este important ca, din când în când, să te rupi de rutină. Studiile au demonstrat că un hobby te poate ajuta să-ţi organizezi timpul, astfel încât să te implici în proiecte care îţi stimulează creativitatea şi capacitatea de comunicare cu cei din jur. Participarea la cursuri de teatru, de pildă, presupune socializare, cunoaşterea unor oameni noi, care împărtăşesc aceeaşi pasiune ca tine. Îţi poţi descoperi laturi diferite ale personalităţii şi, în acelaşi timp, să capeţi mai multă încredere în forţele proprii.

Totodată, pot fi pasiuni care să devină mici businessuri de familie, adică surse de venit suplimentar. Dacă ai îndemânare şi te pricepi la meşterit, te poţi lansa în industria Do It Yourself şi să faci lumânări ori săpunuri parfumate homemade, sau să confecţionezi ornamente din sticlă şi rame vechi de tablouri pentru casă şi grădină. Reţine că orice activitate prin care îţi menţii energia pozitivă reprezintă un mod prin care poţi creşte productivitatea muncii, pentru că îţi stimulează imaginaţia şi te ajută să ai mereu o atitudine constructivă.

Menţinerea productivităţii muncii poate fi, de multe ori, o provocare dificilă, însă, dacă ţii cont de câteva recomandări, cum sunt şi cele de mai sus, poţi să-ţi asiguri eficienţa la serviciu, indiferent de situaţie.

Sursa foto: Shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg