O bucătărie dezorganizată nu este atractivă nici pentru oaspeţi, nici pentru membrii familiei. Iar pentru tine înseamnă mai mult timp pierdut în bucătărie şi mai mult efort depus pentru a găti. Din fericire, orice bucătărie poate fi reorganizată, iar spaţiul poate fi eficientizat astfel încât să te asiguri că vei găsi mereu cu uşurinţă ustensilele pe care le cauţi şi că nu vei mai pierde mult timp când prepari mesele. Nu te gândi că e nevoie de un proiect costisitor de renovare pentru a-i reda bucătăriei tale funcţionalitatea de odinioară. Este suficient să ştii de unde să porneşti şi ce trucuri să pui în aplicare astfel încât să ai totul cât mai la îndemână şi să îţi faci viaţa mai simplă:

Asigură-te că spaţiul din bucătărie corespunde nevoilor tale

Pe măsură ce viaţa noastră se schimbă, şi nevoile noastre evoluează. Poate că ai o bucătărie amenajată încă din urmă cu câţiva ani, iar atunci era perfectă pentru tine. Între timp, familia s-a mărit, iar acum a devenit neîncăpătoare. Sau ai acumulat prea multe lucruri pentru care nu mai ai suficient spaţiu de depozitare.

De aceea, poţi începe prin a te gândi la rutina ta de gătit. Simţi că ai prea puţin spaţiu de manevră pe blatul de bucătărie? Oalele şi cratiţele nu mai încap în dulapuri? Sau poate chiuveta devine neîncăpătoare chiar şi după ce prepari o banală omletă? Fiecare dintre noi are propriile obiceiuri şi este important să te asiguri că îţi eliberezi spaţiul acolo unde ai nevoie de el. De exemplu, dacă vasele murdare nu mai încap în chiuvetă, s-ar putea să îţi fie utilă o chiuvetă dublă, astfel încât să nu mai fii nevoită să laşi vesela murdară pe bancul de lucru.

Organizează-ţi ustensilele de gătit pe categorii

Dacă pierzi prea mult timp încercând să găseşti o spatulă în sertarul ticsit cu furculiţe, linguri de inox, linguri de lemn şi polonice, o idee bună este să le organizezi pe categorii. Păstrează în sertare doar cuţitele de masă, furculiţele, lingurile şi linguriţele, într-un separator. Ustensilele de bucătărie le poţi pune în suporturi suspendate pe perete, astfel încât să găseşti mereu cu uşurinţă lucrurile de care ai nevoie, fără să mai scotoceşti prin dulapuri, rafturi şi sertare. Sau, dacă ai suficient spaţiu pe blatul de bucătărie, la fel de utile sunt şi nişte pahare, vaze sau căni mai înalte în care să poţi pune ustensilele pentru gătit.

Păstrează condimentele în borcane

Condimentele ţinute în borcane nu numai că îşi păstrează aroma pentru mai mult timp, dar sunt şi mai ferite de umiditatea care se poate crea uneori în interiorul dulapurilor. Lipeşte pe fiecare borcan etichete colorate şi nu vei mai pierde timp căutând pliculeţul cu coriandru sau oregano, iar condimentele tale se vor păstra proaspete pentru mai mult timp.

Depozitează oliviera pe o tavă

Ţi se întâmplă adeseori să cauţi sticluţa cu sare sau nu găseşti rapid uleiul de măsline? O tavă din răchită sau de lemn, în care să depozitezi sarea, piperul, zahărul, uleiul, oţetul şi alte ingrediente pe care le foloseşti frecvent poate fi o soluţie ingenioasă prin care să păstrezi toate aceste lucruri la îndemână, într-un singur loc. Astfel îţi va fi mult mai simplu să le muţi cu totul dintr-o parte în alta şi, în plus, dacă adaugi şi un ghiveci cu o plantă verde, totul va arăta ca o decoraţiune şic perfectă pentru bucătărie.

Optează pentru rafturi suspendate

Rafturile suspendate sunt o modalitate grozavă de a economisi spaţiu şi a-ţi organiza lucrurile din bucătărie. Chiar si un coş agăţat de perete poate fi extrem de util şi poate adăuga un plus de farmec bucătăriei tale. Amplasează un raft mic suspendat chiar pe peretele din faţa blatului de bucătărie şi vei putea păstra la îndemână prosoapele de bucătărie sau obiectele pe care le utilizezi cel mai frecvent atunci când găteşti.

Sursa foto: Dmitry Zvolskiy from Pexels