Cum îţi pregăteşti copiii pentru a rămâne singuri acasă

1 fetita singura chiuveta jpg jpeg

În contextul în care şcolile vor rămâne închise, dar mai mulţi dintre noi ne vom întoarce la serviciu, multe mame se află în situaţia de a a-şi lăsa copiii singuri acasă. Evident, o astfel de decizie va lua în considerare vârsta şi maturitatea copiilor, necesităţile acestora, dar şi posibilitatea de a-i verifica.

În mod cert, tehnologia a făcut lucrurile mult mai uşoare, dar o astfel de decizie nu este uşor de luat. Dacă, totuşi, nu există o altă opţiune, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-ţi pregăteşti copiii pentru momentul în care vor fi nevoiţi să rămână singuri acasă:

Telefoanele şi contactele necesare

Dacă micuţii tăi au deja un telefon mobil, asigură-te că au salvate în lista de contacte numerele de telefon ale rudelor şi prietenilor de familie care pot ajunge repede la ei în caz de urgenţă. De asemenea, este util să le explici în ce condiţii pot suna la 112. În cazul în care copiii nu au un telefon mobil şi nu doreşti să le laşi la dispoziţie unul, asigură-te că telefonul fix este funcţional şi pune pe hârtie aceeaşi listă de contacte, în ordinea disponibilităţii şi a proximităţii.

Contactul cu exteriorul

Printre regulile clare pe care trebuie să le stabileşti înainte de a-ţi lăsa copiii singuri acasă sunt cele referitoare la contactul cu exteriorul. Deşi e firesc să poată vorbi la telefon cu prieteni, rude sau colegi de şcoală, ar fi mai bine să nu le permiţi să primească vizitatori. Dacă nu beneficiezi de un videointerfon care să le dea copiilor posibilitatea de a permite accesul în scara blocului sau în casă doar persoanelor cunoscute, atunci e mai bine să le interzici să deschidă uşa  oricărei persoane care nu-şi anunţă vizita anterior. În cazul copiilor mai mari, este bine să le explici pericolele informaţiilor publicate pe internet şi să le interzici să distribuie pe reţelele de socializare detalii despre programul lor zilnic, inclusiv faptul că sunt singuri acasă.

Ce nu au voie să facă

În funcţie de vârstă, explică-le copiilor ce nu au voie să facă atunci când sunt singuri acasă. De exemplu, le poţi interzice să folosească chibriturile, cuţitele sau diferite aparate electrocasnice. Explică-le care sunt pericolele şi asigură-te că înţeleg riscurile accidentelor casnice. Dacă deja copiii sunt mai mari şi le dai voie să folosească aragazul, de exemplu, pentru a-şi încălzi mâncarea, explică-le foarte clar ce trebuie să facă în cazul unui accident care poate duce la un incendiu, de exemplu, în cazul în care o cârpă de bucătărie sau o mănuşă iau foc.

O perioadă de probă

Să rămână singuri acasă poate fi stresant şi pentru copii, aşa că poţi face câteva probe înainte de a decide dacă este o idee bună. Poţi începe să-i laşi singuri în casă cât eşti plecată la cumpărături, o oră sau două. În funcţie de cum se simt şi copiii, poţi lua ulterior o decizie într-un sens sau altul. Dacă vrei să vezi exact cu ce îşi ocupă timpul cât sunt singuri, le poţi spune că vei pleca pentru două ore şi să te întorci după doar o oră, sub pretextul că ai uitat ceva. Nu trebuie să le laşi senzaţia că nu ai încredere în ei, dar e bine să ştii ce idei le pot trece prin minte cât timp sunt singuri.

Situaţii speciale

Înainte de a decide dacă îi poţi lăsa singuri acasă sau nu, ia în considerare situaţiile speciale prin care pot trece copiii tăi, de exemplu, dacă au nevoie de îngrijiri speciale în cazul unor afecţiuni cronice sau temporare. Dacă urmează un tratament pe termen lung, asigură-te că ştiu cum să îşi ia medicamentele şi cunosc exact cantitatea. Dacă trebuie să facă anumite exerciţii, de exemplu, în cazul recuperărilor de după traumatisme, verifică felul în care se descurcă fără ajutorul sau implicarea ta.

Momentul în care îţi laşi copiii pentru prima oară singuri acasă este unul special pentru fiecare mamă şi trebuie să ţină seamă de dinamica unică a fiecărei familii. Ţinând cont de sfaturile de mai sus, vei trece mai liniştită de acest moment care, dincolo de riscuri şi de spaimele personale, încurajează dezvoltarea sentimentului de independenţă şi de încredere la copiii.

Sursă foto: Unsplash.com