Boala este destul de întâlnită, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Din păcate, femeile au o predispoziţie mai ridicată să sufere din pricina osteoporozei riscul creşte odată cu vârsta, mai ales în primii cinci până la şapte ani după menopauză, când scăderea estrogenului poate avea drept consecinţă o pierdere de 20% a mesei osoase. Încurajator este că, deşi este posibil să prezinţi factori de risc pentru osteoporoză (să ai istoric familial în care este prezentă boala, o siluetă fragilă şi subţire, antecedente de menstruaţii neregulate şi/sau abundente, fumat sau consum excesiv de alcool, deficit de calciu şi vitamina D, sedentarism, adminsitrare de steroizi ori alte medicamente care subţiază oasele), şansele în favoarea prevenirii şi stagnării bolii sunt semnificative, dacă faci modificări în stilul de viaţă.  

Care sunt principalele cauze de apariţie?

„Pierderea osoasă este o consecinţă inevitabilă a îmbătrânirii, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Densitatea minerală osoasă maximală este atinsă în jurul vârstei de 30 de ani, după acest maxim obţinut, pierderea osoasă se instalează gradat pentru ambele sexe, curba descendentă devine însă mult mai abruptă pentru femei, odată cu instalarea menopauzei. La apariţia osteoporozei contribuie numeroşi factori, cei mai frecvenţi fiind: deficitul de vitamina D sau calciu, vârsta înaintată, deficitul de estrogeni, sedentarismul, subponderabilitatea, consumul cronic de alcool, anumite medicamente (glucocorticoizii – osteoporoza indusă de corticoizi fiind cea mai frecventă formă iatrogenică). Există o varietate de patologii care pot predispune la dezvoltarea osteoporozei – forma secundară de boală, de exemplu: suferinţele endocrinologice (hipertiroidia, hiperparatirodismul, diabetul zaharat insulinonecesitant), bolile hematologice (mielom multiplu, hemofilia, talasemia), suferinţele gastrointestinale (bolile inflamatorii intestinale, gastrectomiile) şi, nu în ultimul rând, reumatologice (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic)‟, subliniază As. Univ. Doctor Anca Bobîrcă, medic specialist reumatologie. 

Estrogenul, esenţial pentru sănătatea oaselor 

Indiferent că este vorba despre bărbat sau femeie, corpul are nevoie de un nivel adecvat de estrogen pentru sinteza masei oasoase. Deficitul de estrogen la femeile aflate în perioada de premenopauză constituie un factor de risc semnificativ pentru pierderea masei osoase. La menopauză şi după, declinul estrogenului din organism duce la scăderea nivelului de calciu din oase şi la degradarea lor în ritm accelerat. 

Testul densităţii osoase