În România, orice copil sărac a devenit, în perioada pandemiei, un absent nemotivat, din cauze total independente de voinţa lui. Înainte de a avea o tabletă sau un telefon, mulţi copiii din România nu au ce mânca. Potrivit unui studiu Eurostat, 225.000 de copii merg la culcare flămânzi.

Nici global, cifrele nu sunt deloc optimiste, căci aproximativ 60 milioane de copii nu merg la şcoală pentru că nu au bani. Atunci când grija părinţilor este procurarea mâncării, iar ziua de mâine vine la pachet cu multă nesiguranţă şi lipsuri, educaţia copiilor nu mai reprezintă o prioritate. Aceştia nu trebuie judecaţi; până la urmă, niciun părinte nu ar vrea să îşi priveze copilul de educaţie, singura care poate face diferenţa între un destin predestinat şi o viaţă mai bună. Te întrebi ce ai putea face tu? Înainte de a-ţi seta obiective nerealiste de a salva toţi copiii săraci din România, gândeşte-te că a ajuta un copil mai puţin sănătos să meargă la şcoală poate fi un prim pas şi unul foarte important.

Donaţii lunare către un ONG

Poţi contribui lunar cu o sumă de bani către un ONG, precum unitedway.ro şi să dai şansa unui micuţ provenit dintr-un mediu defavorizat să meargă la şcoală. În acest fel, fără alte tipuri de intermedieri, vei fi sigură că banii ajung cu bine la destinaţie şi sunt folosiţi adecvat. O astfel de organizaţie face mult mai mult decât să faciliteze prezenţa unui copil sărac la cursuri. Voluntarii şi angajaţii le oferă copiilor ajutor la lecţii, acces la activităţi educative şi recreative în şcoli sau în centrele sociale de zi, precum şi o masă caldă. Totodată, în contextul Covid-19, reprezentanţii ONG-ului au încercat să ofere cât mai multe dispozitive digitale copiilor defavorizaţi, pentru ca aceştia să nu piardă lecţiile predate online.

Achiziţionarea rechizitelor

Având în vedere că, din luna septembrie, orele se vor desfăşura faţă în faţă, poţi să ajuţi un copil provenit dintr-o familie fără posibilităţi să meargă la şcoală.  Îi poţi cumpăra haine, rechizite, alimente neperisabile şi-i poţi explica importanţa educaţiei. Nu îţi va fi greu să găseşti un caz în orice comunitate; indiferent dacă e vorba de sat sau de oraş, există familii sărace. Totodată, dacă ai de donat o tabletă sau un telefon, nu ezita să o faci căci, cel mai probabil, acel copil nu are acces la tehnologie. De asemenea, îi poţi impulsiona prin propriul exemplu şi pe cei din jur să facă gesturi similare.

Poate că nu vei putea salva întreaga lume, dar, gestul tău de a trimite un copil provenit dintr-un mediu defavorizat la şcoală va face diferenţa în viaţa lui şi, mai târziu, în viitorul care-l aşteaptă.

Sursă foto: unsplash.com