Cum prevenim diabetul zaharat la copii?

1 77274 original jpg jpeg

Asociaţia Medicover anunţă lansarea Programului de Prevenţie a Diabetului Zaharat de tip 2 şi a Bolilor Civilizaţiei, „înCerc”, un program unic în România, care îşi propune să contribuie la scăderea riscului dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 la copii, una din principalele cauze ale speranţei de viaţă potenţial mai reduse a copiilor născuţi după anul 2000, prin comparaţie cu speranţa de viaţă a părinţilor lor. 

Programul a fost implementat pentru prima oară în Polonia, în 2013, de către Fundaţia Medicover, sub denumirea „PoZdro!”. În România, oraşul Ploieşti este primul din ţara noastră în care se implementează acest program de prevenţie.

Cui se adresează programul?

Programul „înCerc” li se adresează copiilor de clasa a V-a şi familiilor acestora şi are drept scop atât reducerea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, cât şi îmbunătăţirea stilului de viaţă a acestei categorii de public, printr-o dietă corespunzătoare, sănătoasă, şi activitate fizică susţinută, vârsta de 10-12 ani fiind una propice acestor schimbări, conform specialiştilor „înCerc”/ „PoZdro!”.

În cadrul evenimentului de lansare au luat cuvântul George Istrate, Director General al Asociaţiei Medicover, Georgiana Apreutesei, Manager de Proiect „înCerc” şi Ana-Maria Cireşanu, Coordonator Local Ploieşti, domnul Adrian Dobre, Primar al Municipiului Ploieşti, Profesor Universitar Doctor Maria Moţa, Medic Primar specialitatea Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, membră a Consiliului Ştiinţific al Asociaţiei Medicover, alături de doamna Liliana Ţenescu, inspector şcolar judeţean adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

Statisticile sunt îngrijorătoare

În decursul conferinţei de presă, au fost prezentate cifre statistice despre incidenţa diabetului zaharat de tip 2, în ultimii 30 de ani, din cauza creşterii cu 100% a obezităţii în rândul populaţiei tinere, cu efecte covârşitoare pe plan social, profesional, familial, cât şi economic – între 6 şi 20% din cifrele alocate sănătăţii în ţările europene sunt defalcate specific pe costuri cu bolnavii de diabet.

De asemenea, membrii Asociaţiei Medicover, iniţiatoarea Programului de Prevenţie a Diabetului Zaharat de tip 2 şi a Bolilor Civilizaţiei, „înCerc”, au prezentat în premieră informaţii despre rata de succes a Programului „PoZdro!” în Polonia. Peste 50% din copiii participanţi la program au reuşit performanţe precum pierderea în greutate, scăderea în indicele de masă corporal ori creşterea ţesutului muscular, datorată activităţii fizice susţinute, în numai doi ani.

Până în acest moment, Asociaţia Medicover a semnat protocolul de colaborare cu 30 de şcoli din municipiul Ploieşti şi are o rată de acord de peste 40% din partea părinţilor şi a tutorilor legali pentru evaluarea factorilor de risc a şcolarilor de clasa a V-a în cadrul primei etape din Program, Analiza Complexă de Sănătate. Aceasta va fi urmată de etapa de Asistenţă Individuală Integrată, şase sesiuni de consiliere personalizată, realizate de patru specialişti (medic generalist, nutriţionist, specialist în educaţie fizică şi psiholog).

Evaluări individuale pentru 12 000 de copii

Pe parcursul programului demarat în ţara noastră, Asociaţia Medicover estimează că un număr de 12.000 de copii vor participa la o evaluare individuală gratuită şi non-invazivă, menită să identifice riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 şi altor boli ale civilizaţiei; dintre aceştia, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor lua parte la următoarea etapă gratuită, Asistenţa Individuală Integrată, care va avea drept scop îmbunătăţirea stilului de viaţă.

Programul „înCerc” este sprijinit de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii. Partenerii implicaţi ai Asociaţiei Medicover sunt Medicover, Synevo, Primăria Ploieşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii.

Sursa foto: adwdiabetes.com



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg