Aluniţele se înmulţesc începând cu pubertatea până în jurul vârstei de 30 de ani. Majoritatea dintre ele nu sunt periculoase,dar e foarte important să le urmărim evoluţia,deoarece unele pot genera afecţiuni grave.

Urmăreşte evoluţia lor

Chiar dacă te protejezi de soare în anotimpul cald,este important să fii în continuare vigilentă cu privire la pielea ta şi în anotimpul rece. Pe tot parcursul anului,ar trebui să-ţi examinezi pielea din cap până-n picioare o dată pe lună,în căutarea unor leziuni suspecte.


Citeşte şi:

Simptome care ar putea anunţa un cancer

Cele mai eficiente tratamente naturale anticancer


Prin urmare,examinează-ţi pielea într-o oglindă. Acordă o mai mare atenţie zonele pielii care sunt adesea expuse la soare,cum sunt mâinile,braţele,pieptul şi capul. Observă dacă jumătatea unei aluniţe nu se potriveşte cu cealaltă jumătate,dacă marginile ei sunt neregulate,dacă are anumite nuanţe de maro sau negru. Totodată,dacă aluniţa este mai mare decât radiera unui creion sau dacă se modifică în dimensiune sau formă,mergi de urgenţă la medicul dermatolog. Leziunile care se schimbă,se sângerează sau care nu se vindecă sunt semnale de alarmă.

Aplică protecţie solară

Un studiu clinic,realizat de Dr. Adele Green şi publicat în Journal of Oncology şi desfăşurat în Australia timp de 15 ani pe un eşantion de peste 1600 de adulţi,a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului. Prin urmare,poţi să te fereşti de cancerul de piele prin analizarea aluniţelor şi folosind protecţie solară în fiecare zi a anului.