Alcoolismul este caracterizat de o dorinţă puternică, de multe ori incontrolabilă, de a consuma alcool, motiv pentru care persoanele care suferă de alcoolism vor prioritiza adesea consumul de alcool în faţa celorlalte obligaţii, inclusiv munca şi familia, şi pot dezvolta o toleranţă fizică în timp. În cazul în care acest consum se opreşte, se vor declanşa simptome de sevraj alcoolic.
 
Conform unor statistici realizate la nivelul anului 2016, la nivel internaţional, România a ajuns pe primul loc în topul consumului zilnic la alcool la bărbaţi, unde figurăm cu 8,2 băuturi alcoolice pe zi (studiu realizat pe bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 45 şi 59 de ani).
Dependenţa de alcoolism poate fi recunoscută prin consumul de alcool în secret sau izolat de alte persoane, precum şi de neputinţa de a limita cantitatea de alcool consumată. 
 
De asemenea, un semn care poate indica dependenţa de alcool este amenzia în timpul consumului de alcool, precum şi desfăşurarea unor ritualuri ce implică băutură, precum consumul înainte, în timpul sau după masă, precum şi pierderea interesului faţă de activităţile pe care cândva le considera plăcute. 
 
Oamenii dependenţi de alcool obişnuiesc să ascundă alcoolul în locuri bizare, iar pentru a crea o stare emoţională mai bună ajung să consume exagerat băuturi. Ba mai mult, dependenţa de alcool poate determina apariţia unor probleme cu relaţiile, cu legea, cu aspectul financiar sau cu munca (ce provin din consumul de alcool).
 
În plus, atunci când nu consumă alcool, oamenii bolnavi pot să se confrunte cu stări de greaţă, transpiraţie şi tremurături. 
 
Aşadar, în cazul în care identificaţi simptome ale alcoolismului la dumneavoastră sau o persoană dragă nu ezitaţi să cereţi ajutorul celor dragi ori specialiştilor.