Cum recunoşti intoleranţa alimentară

1 71670 original jpg jpeg

O afecţiune greu de depistat, cu multe simptome supărătoare. Este vorba despre intoleranţa alimentară, adică dificultatea organismului de a digera unele alimente. Jumătate din populaţia de pe Glob suferă de această afecţiune, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Simptomele afecţiunii

Persoanele care au intoleranţă alimentară pot avea probleme digestive,precum dureri de stomac,balonare,disconfort după masă,constipaţie sau diaree. Totodată,poate apărea tusea,dar şi dureri articulare,erupţii pe piele,migrene şi oboseală cronică.

Este foarte important să fii atentă dacă după ce consumi anumite alimente apar astfel de simptome. Dacă da,atunci trebuie să mergi la medic. Acesta este cel care va pune diagnosticul,în urma unor teste.

Cum deosebim intoleranţa de alergie?

Manifestările alergiei apar dintr-o dată şi de fiecare dată după ce consumi un anumit aliment. Alergia poate apărea dacă ai consumat o cantitate foarte mică din acel aliment,în timp ce intoleranţa apare treptat,poate apărea doar după ce ai mâncat o cantitate mare dintr-un anumit aliment,poate apărea doar dacă mânânci des din acea mâncare. Astfel,dacă o alergie poate apărea în 2-3 minute,simptomele unei intoleranţe  la un anumit aliment se pot manifesta în 24 de ore.

Ce alimente cauzează cele mai multe alergii 

Printre alimentele care cauzează aproape 90% dintre alergiise numără alunele,peştele,fructele de mare,oăule,laptele,soia. În ceea ce priveşte intoleranţa alimentară,cea mai comună este intoleranţa la lactoză.

Se întâmplă atunci când organismul nu poate digera lactoza,care se găseşte în lapte. Totodată,mai pot exista persoane intolerante la gluten,cât şi la unii aditivi din alimente,precum îndulcitorii,coloranţii artificiali şi emulsificatorii.

Intoleranţa alimentară te poate îngrăşa

Persoanele care suferă de intoleranţă alimentară pot avea probleme cu menţinerea greutăţii. Acest lucru se întâmplă pentru că unele medicamente la care organismul a căpătat intoleranţă pot afecta metabolismul.

De exemplu,multe persoane pot căpăta intoleranţă la alimentele care conţin grâu. Studiile au arătat că acestea au un metabolism mai lent şi sunt predispuse să câştige în greutate.

Citeşte şi: 

Iată ce trebuie să mănânci dacă ai intoleranţă la gluten!

Ce să mânânci dacă ai intoleranţă la lactoză



Recente

Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg