Un diagnostic de cancer ginecologic – de col, de ovare, de endometru – aduce pentru paciente multe griji, în special legate de intervenţia chirurgicală care va urma. Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice este însă total diferită acum faţă de cum era în urmă cu 20 de ani. Cunoaşte bine progresele acestui domeniu Conf. Univ. Prof. Faruk Abike, expert ACIBADEM specializat în chirurgia ginecologică inclusiv în SUA, la Kelly Gynecologic Oncology Center, centru care face parte din Universitatea Medicală John Hopkins.

Acum 20 de ani tehnicile chirurgicale necesitau incizii de 25 cm, iar spitalizarea era, în general, de 10 zile. Se făcea transfuzie de sânge, deoarece existau pierderi importante în timpul operaţiei. Rezultatele, din punct de vedere estetic, erau foarte proaste. În perioada postoperatorie, pacientele simţeau multă durere, iar riscul de infecţie era foarte mare. Dar acum putem folosi chirurgia laparoscopică sau robotică. O facem cu o cameră foarte subţire, ca un pix, cu incizii foarte mici. Calitatea vizualizării în timpul operaţiei este foarte bună, deoarece acestea sunt dispozitive inteligente şi putem face zoom, putem vedea vasele, ovarele, ureterele şi, de asemenea, rata de complicaţii este mult mai mică decât în ​​cazul unei intervenţii chirurgicale deschise. Pierderea de sânge este foarte scăzută, deci nu trebuie să facem transfuzii de sânge. Rezultatul estetic este şi el foarte bun. De exemplu, 3 luni mai târziu, inciziile nici nu se mai văd‟, explică Profesorul Abike.

Cazurile de cancer de col uterin scad în întreaga lume, datorită programelor eficiente de screening: frotiu PAP şi test HPV. Astfel, cancerul este depistat în stadiul incipient, o  etapă în care este foarte uşor de tratat. Stadiul avansat, din păcate, are nevoie de radioterapie. Alt cancer ginecologic, cel ovarian este, din păcate, cunoscut ca „ucigaşul tăcut‟.

De obicei, îl detectăm într-un stadiu avansat. Din păcate, nu există o metodă eficientă de screening pentru cancerul ovarian. Dar unele simptome sunt foarte importante: de exemplu, sângerări anormale, scurgeri vaginale, dureri pelvine, menstruaţii neregulate, balonare, probleme gastro-intestinale. Din nefericire, nu există un simptom specific pentru cancerul ovarian. Din acest motiv, un control de rutină este cel mai important. Sunt câteva progrese pentru cancerul ovarian. Tehnicile şi tehnologia de operare se schimbă. De exemplu, în cancerul în stadiu incipient putem folosi tehnici minim invazive - chirurgie laparoscopică sau robotică. După operaţie, pacienta se recuperează uşor şi revine mai repede la viaţa de rutină. Mai mult, medicamentele pentru chimioterapie avansează – acum există medicamente inteligente‟, spune Conf. Univ. Prof. Faruk Abike.

Ce sfat pentru sănătate le dă specialistul femeilor?