Cum să alegi medicul dentist pentru copilul tău. 4 sfaturi preţioase

1 cabinet stomatologic consult copii jpg jpeg

Alegerile pe care le facem atunci când vorbim despre sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor noştri necesită foarte multă atenţie şi preocupare. Găsirea unui medic stomatolog potrivit pentru nevoile copilului poate fi o experienţă stresantă pentru părinţi, de aceea, am pregătit cele mai preţioase 4 sfaturi de care trebuie să ţii cont! Află cum să alegi medicul dentist pentru copilul tău!

Medic dentist sau specialist pedodont?

Foarte mulţi părinţi ajung în situaţia în care trebuie să decidă unde să îşi ducă copii pentru tratarea problemelor stomatologice. Alegerea unui medic specializat în lucrul cu cei mici este una dintre priorităţi, deoarece cu toţii ne dorim să alegem tot ceea ce este mai bun. Pedodonţia sau stomatologia pediatrică este acea specialitate a stomatologiei în cadrul căreia se desfăşoară măsuri de prevenţie terapeutice pentru copii şi adolescenţi, cuprinzând şi categoria celor cu necesităţi speciale. Este adevărat că orice medic dentist poate trata un copil, însă pedodonţii sunt acei medici care îi pot face pe copii să fie relaxaţi şi să se simtă în largul lor, chiar şi pe scaunul stomatologic, fiind mereu la zi cu cele mai moderne metode de tratament pentru aceştia.

Este foarte important ca medicul să empatizeze cu cei mici şi să aibă un spirit ludic, cu ajutorul căruia să abordeze cu răbdare şi calm orice discuţie cu micuţii pacienţi, aşa cum se explică pe larg în acest interviu. Atunci când un medic pedodont ştie să îi explice copilului experienţele stomatologice prin care urmează să treacă, acesta va avea încredere şi va reuşi să fie relaxat pe parcursul tratamentului. Astfel, este recomandat să alegi un medic specialist pedodont pentru copilul tău, şi nu un medic stomatolog care se ocupă de cazurile adulţilor.

Clinica stomatologică pentru copii

Stomatologia a evoluat extrem de mult în ultimii ani, astfel putem beneficia de o mulţime de avantaje şi beneficii. Aşa cum există medici specializaţi în lucrul cu micuţii pacienţi, aşa există şi clinici stomatologice destinate exclusiv copiilor. Lumea magică a jocului, dar şi personajele preferate din desenele animate şi basmele preferate reuşesc să le inspire copiilor ideea că totul este perfect normal şi că nu urmează să se întâmple nimic diferit faţă de experienţele de zi cu zi.

Clinicile stomatologice moderne pentru copii îmbină tehnologia de ultimă generaţie cu simplitatea şi inocenţa acestora. Tehnologia modernă nu se regăseşte doar în aparatura medicală, ci şi în întreaga organizare a spaţiului şi a activităţilor zilnice. Odată cu vizita la medicul stomatolog, cei mici se pot bucura de jocuri 3D, gadget-uri şi sisteme de reward, care îi oferă copilului încredere în propriile cunoştinţe şi, în egală măsură, îi întăreşte informaţiile primite din partea medicilor stomatologi cu privire la importanţa prevenţiei dentare.

Jocul este utilizat pentru educarea copiilor încă înainte de apariţia conceptului modern de parenting. Jocurile de rol sau poveştile cu părinţi şi prinţese îi ajutau pe cei mici să îşi dezvolte abilităţile sociale şi cognitive, să se maturizeze emoţional şi să dobândească încredere în forţele proprii. Astăzi, totul devine mult mai uşor atât pentru părinţi, cât şi pentru copii, care se pot bucura de gamificare în mai multe contexte sociale decât în anii precedenţi. Astfel, jocul în sala de clasă sau cabinetul stomatologic este văzut drept o normalitate pentru copii, care nu mai simt atât de proeminent presiunea mediului educaţional. Atunci când alegem clinica stomatologică la care urmează să ne ducem copiii, este recomandat să avem în vedere existenţa clinicilor stomatologice destinate celor mici.

Prima vizită la medicul stomatolog

În primul rând, este foarte bine să fim conştienţi de faptul că prima vizită a copilului la medicul stomatolog trebuie făcută încă de la apariţia primilor dinţi de lapte. Cu cât îi ducem pe cei mici mai devreme la dentist, cu atât aceştia se vor obişnui mai repede cu mediul, cu experienţele stomatologice, cu medicul şi cu asistentele. Vizitele regulate sunt extrem de importante pentru dezvoltarea copiilor deoarece acestea transformă micuţii pacienţi în adolescenţi cu un zâmbet sănătos şi frumos. Conform stomatologilor americani, prima vizită la medicul stomatolog trebuie să aibă loc după prima aniversare a copilului sau imediat după erupţia primului dinţişor. De asemenea, prima vizită nu se realizează pentru un tratament stomatologic, de fapt este vorba despre prezentarea clinicii, explorarea instrumentelor şi poate chiar încercarea de a sta pe scaunul stomatologului. Durerea şi teama copiilor în situaţiile în care prezintă afecţiuni dentare sunt reţeta clară a unei experienţe nereuşite.

Este foarte important să nu încercăm să îi inducem copilului ideea că la cabinetul stomatologic nu se va întâmpla absolut nimic şi că nu va simţi nimic. Sinceritatea ajută mai mult în asemenea situaţii deoarece copilul nu uita de momentele în care este minţit, este mult mai bine să îi explicăm că odată urcaţi pe scaunul stomatologic, medicul îl va ajuta să aibă dinţişori sănătoşi, dar că este posibil să simtă o micuţă presiune sau un uşor gâdilat. Copilul trebuie să ştie că poate comunica deschis cu medicul şi pot stabili un semn al lor, de exemplu atunci când el consideră că nu mai poate sta cu guriţa deschisă poate să ridice mânuţa, iar medicul se va opri imediat. Atunci când copiii deţin controlul asupra acţiunilor, aceştia sunt mult mai încrezători şi au mai mult curaj.

Vârsta medicului

De cele mai multe ori, atunci când alegem medicul stomatolog pentru copilul nostru tindem să ne bazăm foarte mult pe recomandările persoanelor apropiate sau cunoscuţilor noştri. Nu este o regulă general valabilă ca un medic cu ani buni de experienţă să fie potrivit pentru copilul nostru. Există situaţii în care părinţii aleg să îşi ducă copiii la acelaşi medic unde, cu ani în urmă, copiii prietenilor au avut o experienţă pozitivă, este posibil ca în astfel de situaţii lucrurile să nu meargă tocmai bine.

Cel mai important lucru este ca persoana cu care copilul urmează să interacţioneze să se poată face plăcută şi să îi câştige încrederea. Fiecare copil are propriile sale preferinţe, acestea se formează în funcţie de experienţele prin care a trecut de-a lungul timpului şi de educaţia primită din partea familiei. Zâmbetul larg, vocea blândă şi tonul echilibrat pot fi potrivite pentru o anumită categorie de copii, în tip ce pentru o alta pot fi deranjante. De aceea, este necesar să fim foarte atenţi la reacţia copilului şi la relaţia pe care acesta o construieşte cu medicul. Desigur, contează foarte mult şi interacţiunea părinţilor cu medicul pedodontul, tratamentul, sfaturile şi recomandările finale fiind discutate cu aceştia.

Alegerea medicului dentist pentru copilul tău se poate dovedi a fi un lucru dificil, însă va merita tot efortul în momentul în care copilul tău va merge cu drag la dentist şi se va bucura de toate oportunităţile pe care un zâmbet frumos şi sănătos i le va oferi în viaţă.