Cum să faci curăţenie în casă în jumătate din timp. 7 secrete pentru curăţarea rapidă şi eficientă a locuinţei

2 shutterstock 384513538 jpg jpeg

Celor mai mulţi dintre noi nu ne face plăcere să facem curăţenie, cu atât mai mult în prag de Sărbători, când mai sunt şi alte lucruri de dus la capăt. Pe de altă parte, tuturor ne place să avem o casă curată. Pentru a face curăţenie, este nevoie de răbdare, sârguinţă, muncă. Din fericire, există şi modalităţi prin care poţi scurta timpul pe care ţi-l ocupă această activitate.

În prezent, când timpul este preţios, mulţi caută continuu variante care îi pot ajuta să îndeplinească perfect o sarcină dificilă în cel mai scurt timp posibil. În ceea ce priveşte curăţenia de Sărbători, nu este nevoie să recurgi la serviciii de curăţenie sau la produse scumpe. Este nevoie doar de organizare, de schimbarea modului în care acţionezi şi de aplicarea unor soluţii simple, la îndemână.

Experţii în curăţarea rapidă a locuinţelor spun că reducerea la jumătate a timpului necesar curăţeniei începe cu stabilirea unei metode de lucru. Aceasta înseamnă curăţarea casei în aceeaşi ordine de fiecare dată: lucrul unei camere odată, pornirea şi terminarea în acelaşi loc dintr-o cameră, astfel încât să nu pierzi timpul alergând peste tot.

Pentru a reduce timpul, trebuie să fii consecvent, să respecţi o rutină de fiecare dată. Rutina este metoda şi aceasta este o modalitate mai bună de curăţare, deoarece viteza vine din metodă şi nu mai este nevoie să te grăbeşti.

Curăţă fiecare cameră de sus în jos, de la stânga la dreapta

Nu începe o cameră ştergând măsuţa de cafea, apoi jaluzelele, pentru că va trebui să cureţi din nou praful căzut pe măsuţă. Începe întotdeauna din partea de sus a camerei, cum ar fi să ştergi praful de pe un dulap, apoi îndreptă-te spre podea pentru a elimina munca în plus. De asemenea, curăţarea de la stânga la dreapta te ajută să acoperi întreaga suprafaţă a camerei în loc să te mişti dintr-un loc în altul.

Majoritatea vede că trebuie curăţat ceva şi acţionează, apoi priveşte în alt colţ al camerei şi vede altceva care trebuie aranjat, iar praful sau murdăria se pune pe ceva ce a fost deja curăţat. Dacă lucrezi de sus în jos şi de la stânga la dreapta, acoperi toate zonele fără să mai fii nevoit să revii în locurile pe care tocmai le-ai curăţat.

Ponturi pentru cele mai curate ferestre

Nu poţi obţine strălucirea dorită cu o soluţie de geamuri şi prosoape de bucătărie. Te-ar ajuta mai mult şi vei lucra mai rapid cu ajutorul unei raclete de spălat geamuri. Pui puţin săpun de vase într-un litru de apă, înmoi o lavetă în soluţie şi ştergi ferestrele, apoi foloseşti racleta, ştergând de sus în jos. Dacă nu doreşti să foloseşti o racletă, mergi pe un produs de curăţat geamuri, dar alege o lavetă din microfibră. Când ştergi cu aceasta, mişcările trebuie să fie orizontale şi să te deplasezi de sus în jos. Nu curăţa o fereastră făcând mişcări în cercuri, care pot lăsa dungi, şi evită să ştergi cu ziare sau prosoape de hârtie, care lasă reziduuri.

Păstrează produsele necesare la îndemână

Dacă ai aproape tot ceea ce-ţi trebuie, ustensile şi produse de curăţare, nu vei pierde timpul mergând înainte şi înapoi către dulapul în care le păstrezi. Poartă un şorţ cu buzunare în care să ai ceea ce-ţi trebuie. Acest lucru ar putea fi dificil cu mai multe sticle mari de produse de curăţare, dar nu ai nevoie de sticle mari. Poţi turna produsele în sticle mici, cu pulverizator, uşor de transportat. Consumabilele le poţi pune într-o găleată pentru a fi organizat şi a economisi timp.

Menţinerea curăţeniei face munca mai uşoară

Cel mai bun mod de a păstra o casă curată este de a opri unele probleme înainte de a începe. Foloseşte un produs de curăţare pentru cada de baie, care nu costă mult, dar previne acumularea de murdărie. Îl poţi pulveriza de fiecare dată când faci un duş sau la câteva zile pentru ca murdăria să nu se depună.

Alungă rapid depunerile de grăsime din bucătărie

Grăsimea ajunge inevitabil pe dulapurile de bucătărie, în special pe cele de deasupra sau lângă zona în care găteşti. Poţi cumpăra un produs de curăţat special pentru suprafeţele din bucătărie sau poţi folosi chiar un detergent pentru vase care va combate grăsimea de pe dulapuri la fel ca în cazul vaselor.

Amesteci o lingură de detergent lichid cu 2 litri de apă caldă. Testează soluţia pe o zonă ascunsă şi ştergând-o cu un burete sau cu o lavetă curată pentru a te asigura că nu va deteriora sau decolora mobila. Pentru pete dure sau depuneri de murdărie care nu se desprind cu detergent, amestecă bicarbonat de sodiu cu apă şi freacă uşor zona cu o lavetă îmbibată cu pasta obţinută, apoi ştergi cu un burete sau o lavetă înmuiată în apă caldă.

Foloseşte soluţii naturale pentru alungarea petelor de rugină

Petele de rugină sunt vizibile şi greu de îndepărtat, dar nu ai nevoie de vreo solţie acidă din comerţ pentru asta. Foloseşte zeama de lămâie. Acidul din sucul de lămâie va dizolva rugina. Taie lămâia în jumătate, stoarce-o pe pată şi las-o să se înmoaie timp de aproximativ 10 minute. Pentru a scoate petele care se află pe suprafeţe poroase de mai mult timp, freacă bine cu o perie dură. La final, şterge cu o lavetă înmuiată în apă curată.

Truc pentru o baie fără igrasie

Igrasia afectează cele mai multe camere cu umiditate crescută, cum sunt băile care nu sunt bine ventilate, deoarece apa rămâne pe pereţi. Foloseşte apă oxigenată pe care o pui într-o sticlă cu pulverizator pentru a lupta împotriva mucegaiului şi a mucegaiului. Pulverizezi, o laşi să acţioneze 5 minute şi clăteşti. Va combate formarea mucegaiului, dar cea mai bună metodă de a împiedica revenirea mucegaiului este să instalezi un ventilator de baie.

FOTO: Shuterstock