Cum să stabileşti obiective realiste pentru următorul an. Exerciţiu de pus în practică în fiecare lună

1 shutterstock 314959409 jpg jpeg

Un nou an înseamnă un nou început, motiv pentru care atât de mulţi oameni îşi setează o listă cu obiective de împlinit. Înainte de a face asta, inspiră-te din rândurile următoare.

În fiecare an, poate ţi-ai propus să slăbeşti, să fii mai productivă, să călătoreşti mai mult ori să începi să practici un nou hobby. Generalizările nu te vor duce, în acest caz, mai aproape de obiectivele tale, iar psihologii sugerează să începi cu acţiuni mici şi concrete, pe care să le pui în practică. De exemplu, în loc de „îmi propun să citesc mai mult anul viitor“, pune-ţi întrebarea „ce înseamnă pentru mine să citesc mai mult?“. Un obiectiv nerealistic ar suna în felul următor: „îmi propun să citesc X cărţi pe lună, cum nu am mai făcut până acum“. La final, poţi fi dezamăgită pentru că, în realitate, ai lăsat deoparte, în mod inconştient, felul în care îţi gestionezi timpul şi celelalte priorităţi, nevoi.  

Cât durează să schimbăm rutina

În teorie, lucrurile par atât de simple, însă specialiştii au ajuns la concluzia că avem nevoie de două luni pentru a ne pune în practică noile obiceiuri. În realitate, doar 40% dintre noi ne menţinem rezoluţiile de la început de an după o perioadă de şase luni. Ce înseamnă acest lucru? Că vom avea parte de oportunităţi excelente care necesită voinţă, determinare, imaginaţie pentru a putea merge înainte. 

Concentrează-te pe ce e important pentru tine  

Rezoluţiile de la început de an pot să nu încapă pe o singură listă. Sunt multe obiective de atins, însă unde ne grăbim? Un pas mic şi concret poate să-ţi aducă mai multe beneficii, chiar dacă asta înseamnă că nu se va finaliza până la sfârşitul anului următor. Specialiştii sugerează să-ţi canalizezi energia, determinarea şi imaginaţia spre primele şi cele mai importante obiective. Pentru planuri mai mari, ia în considerare împărţirea lor pe bucăţi pe care le poţi gestiona mai uşor. A avea prea multe obiective de împlinit, dintr-o dată, poate să nu ducă spre succes pe termen lung. De exemplu, dacă îţi doreşti să participi la un maraton pe viitor, începe prin a alerga de două, trei ori pe săptămână. Cu timpul, vei putea să le măreşti numărul puţin câte puţin.  

Evită să faci aceleaşi greşeli 

Dacă ai ales să-ţi păstrezi un obiectiv mai vechi şi să-l pui în practică şi anul următor, încearcă să analizezi rezultatele anterioare. Ce strategii ai aplicat şi au fost eficiente? Care au fost mai puţin eficiente? Ce anume te determină să aduci în plan acelaşi obiectiv? Probabil, o actualizare a rezoluţiei tale sau un alt punct de vedere din care să priveşti o poate face mai fezabilă. Schimbând abordarea, poţi avea mai multe şanse să observi rezultate reale în anul următor.  

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Clinică, participanţii care şi-au stabilit obiectivele pentru anul următor au avut o tendinţă mai mare de a face schimbări în viaţă pentru a şi le împlini, comparativ cu persoanele care nu şi-au stabilit ţeluri. 

Exerciţiu de pus în practică în fiecare lună 

La început: 

Luna aceasta… 

Îmi propun să… 

La final: 

Ce am reuşit din ce mi-am propus… 

Ce nu am reuşit din ce mi-am propus… 

Ce voi face diferit (ca acţiuni) luna viitoare... 

FOTO Shutterstock.com