Cum să-ţi alegi fierul de călcat în funcţie de materialul din care e construită talpa

1 res 90262910cf01e07def4a63a209c241a9 450x450 t8nc jpg jpeg

Un fier de călcat este un aparat electrocasnic mai vechi decât aspiratorul şi era folosit şi de strămoşii noştri. Dar călcatul hainelor în acele vremuri nu era chiar o sarcină uşoară. Fie că foloseau cilindri de metal fierbinţi sau bucăţi de fier în formă de ciupercă întoarsă, strămoşii noştri au avut mereu dificultăţi în a călca hainele corespunzător. Graţie avansului tehnologic, astăzi nu mai avem această problemă, iar călcatul rufelor a devenit un lucru atât de normal, de obişnuit şi de uşor.

Singura problemă la alegerea unui fier de călcat este că există atât de multe modele, cu atât de multe funcţii suplimentare şi caracteristici, încât, să te decizi este o adevărată epopee. Dacă vrei un fier de călcat care să te ţină ani buni şi, mai ales, care să calce bine şi rapid, ţine cont de câteva sfaturi înainte de a lua decizia de cumpărare a unui model sau a altuia.

Fier de călcat - oferte emag.ro

În prezent, atât fiarele de călcat cu aburi, cât şi staţiile de călcat oferă caracteristici destul de apropiate. Totul depinde de cât de mult ai de călcat zilnic şi dacă eşti genul de persoană care calcă zilnic sau nu. În primul caz, ai nevoie de o staţie de călcat, dar dacă nu calci în fiecare zi, un fier de călcat ar trebui să-ţi fie suficient.

Deşi sunt mai multe aspecte de care să ţii cont atunci când trebuie să alegi un fier de călcat, unul dintre cele mai importante este materialul din care este construită talpa acestuia.

Talpa este cea care ia contact direct cu hainele tale şi trebuie să alunece uşor, distribuind aburii în mod uniform. Este important ca aceasta să fie rezistentă la zgârieturi.

În general, majoritatea fiarelor de călcat au talpa din trei tipuri de material? aluminiu, oţel inoxidabil şi ceramică. Şi fiecare din aceste materiale cântăreşte diferit, are conductivitate diferită, rezistenţa la zgârieturi şi uşurinţa de alunecare pe ţesături sunt diferite.

Tălpile de aluminiu sunt cele mai uşoare şi mai ieftine. Acestea sunt folosite de diferiţi fabricanţi, precum Philips, Rowenta sau Moulinex. Se încălzesc şi se răcesc rapid, ceea ce e foarte comod atunci când nu vrei să aştepţi foarte mult înainte de a te apuca de treabă. Din păcate, aluminiul nu oferă o bună conductivitate termină şi o talpă de aluminiu este destul de fragilă. Se zgârie uşor în fermuare, nasturi sau alte obiecte metalice şi, în timp, se va strica.

Talpa poate acumula murdărie, pete, bucăţi de ţestărui arse, rugină etc. În plus, din cauza încălzirii rapide, există mereu riscul să arzi ţesăturile. Pentru o mai mare siguranţă, aluminiul se utilizează cu diferite straturi protectoare, precum teflonul, de exemplu. Acesta oferă o alunecare mai suavă, evită zgârieturile şi protejează talpa. Fier de calcat la oferta, eMAG! T

alpa de ceramică este destul de comună în ziua de azi la un fier de călcat. Oferă o alunecare excelentă. Cât despre tălpile de oţel inoxidabil, acestea oferă toate avantajele unei tălpi de aluminiu, dar şi rezistenţa oţelului inoxidabil.

Talpa de oţel este un conductor mai bun al căldurii decât aluminiul, dar întârzie mai mult în a se încălzi şi a se răci. Este mai durabil, are o alunecare optimă şi o mai bună rezistenţă la zgârieturi. Este un metal rezistent şi igienic, fiind foarte uşor de curăţat. Singurul inconvenient este că este mai greu decât aluminiul. Tălpile de ceramică sunt foarte căutate, deşi nu există tălpi de ceramică 100%, ci doar un strat de ceramică care, dedesubt, poate avea oţel inoxidabil, aluminiu sau un aliaj între ambele. Dar contactul direct cu hainele îl face ceramica. Ceramica este un bun conductor de căldură şi ajută la distribuirea uniformă a acesteia pe toată suprafaţa, alunecă perfect pe ţesături şi este uşor de curăţat, cu o cârpă umedă. 

Dezavantajul ceramicii este că este destul de fragilă şi se poate uza cu timpul sau chiar sparge. Din acest motiv, unii producători de fiare de călcat au creat „întărituri” ale bazei de ceramică. După ce ai ales materialul tălpii fierului de călcat, trebuie să mai fii atent la dimensiunea şi forma acesteia. Cu cât este mai mare talpa, cu atât mai puţin timp îţi ia să calci hainele.

Este mai bine ca talpa să aibă marginile rotunjite în partea din spate, pentru o alunecare mai uşoară, fără a fi nevoie să ridici fierul de călcat de fiecare dată. Vârful ascuţit, de precizie, este destinat zonelor greu accesibile, din jurul nasturilor, partea interioară a gulerelor cămăşilor, pliurile etc. Unele modele eliberează un jet de abur puternic prin partea respectivă, ceea ce este de ajutor mai ales când calci haine de mici dimensiuni, precum cele de copii mici sau bebeluşi.