Cum să-ţi protejezi întreaga familie de alergii

1 fetita in casa jpg jpeg

Alergiile apar ca urmare a unei hipersensibilităţi la anumiţi factori de mediu care, în general, sunt inofensivi. Indiferent că este vorba de alergii la polen, la praf sau la mucegai, acestea pot apărea în orice moment al vieţii, la orice vârstă şi, în anumite cazuri, pot indica o problemă mai gravă sau o boală cronică. Trebuie să introduci în regulile casei câteva elemente esenţiale pentru protejarea împotriva acestor alergii, în special dacă ai un membru sensibil în familie. Iată ce poţi să faci:

Urmăreşte nivelul umidităţii din casă

Umiditatea poate face probleme dacă se află în oricare dintre extreme, la un nivel maxim sau minim. Nivelul optim la care aceasta ar trebui să se regăsească într-un apartament sau o casă este în jur de 45%. Tot ce este cu mult peste indică o atmosferă cu umezeală accentuată, care nu face decât să creeze un mediu propice acarienilor, ciupercilor şi mucegaiului. Poţi testa gradul de umiditate din casa ta cu ajutorul unui higrometru, iar dacă observi că este prea ridicată va trebui să foloseşti un dezumidificator, dar şi să încerci să aeriseşti cât mai des. Trebuie să ţii minte că odată ce umiditatea încurajează formarea mucegaiului pe pereţi, acesta poate apărea în zone pe care nu le observi cu ochiul liber. În timp, atât adulţii, cât şi copiii pot dezvolta afecţiuni mai grave precum astmul bronsic. Nu aştepta până începi să simţi mirosuri neobişnuite pentru a investiga problema. Dacă observi că geamurile se aburesc tot mai des sau că dezvolţi anumite iritaţii la ochi sau nas cât timp eşti acasă, află care este nivelul umezelii şi ia măsuri.

Renunţă la covoare

Covoarele, în special cele cu fir lung şi pufoase, joacă un rol important în starea de bine pe care o simţi acasă, după o zi lungă la birou. Adevărul despre acestea este că oferă un mediu ideal pentru particulele de praf şi acarieni. În special într-o casă cu un grad de umiditate ridicat, aceste covoare pot bloca evaporarea umidităţii, iar acest lucru duce ulterior la apariţia mucegaiului. Pentru că multe dintre reacţiile alergice care pot fi dezvoltate de tine sau de copiii tăi au legătură directă cu praful, evită să foloseşti prea multe covoare sau renunţă cu totul la ele. Un membru al familiei care suferă deja de o afecţiune respiratorie nu ar trebui să doarmă într-o cameră cu covoare şi nici să petreacă prea multe ore în şir jucându-se pe suprafeţe acoperite. Fă tot posibilul să împaci decorul casei cu o stare de sănătate perfectă a familiei tale.

Foloseşte aerul condiţionat

Alergiile întâlnite cel mai des în sezonul cald sunt cele cauzate de polen. Dacă cineva din familie suferă de o astfel de afecţiune, încearcă să ţii geamurile închise în prima parte a zilei, deoarece acela este momentul în care nivelul de polen prezent în aer se află la cel mai ridicat nivel. Aici intră în acţiune avantajul unui aparat de aer condiţionat. Dacă păstrezi filtrele curate şi le schimbi de fiecare dată când e nevoie, acest lucru te va ajuta să păstrezi o atmosferă plăcută. Problema caniculei îţi va crea neplăceri dacă ai un apartament luminat de soare chiar de dimineaţă, aşa că instalează-ţi din timp aerul condiţionat. De asemenea, acesta va ajuta şi la scăderea semnificativă a nivelului de umiditate din casă.

Aceste modalităţi de reducere a umidităţii, a prafului sau a polenului din casă sunt doar o parte din paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru prevenirea alergiilor. Copiii şi adulţii trebuie să facă un control de specialitate atunci când observă simptome specifice precum strănutul, iritaţiile la nivelul ochilor şi a nasului. De asemenea, crizele de astm vor indica posibila instalare a acestei boli şi trebuie tratate din timp. Cere sfatul unui medic specialist oricând ai nevoie de mai multe informaţii.

Sursa foto: pixabay.com