Vinovăţia este un sentiment puternic,care alterează felul în care ne percepem pe noi înşine,influenţând stima de sine şi calitatea relaţiilor cu cei din jur,susţine psihoterapeutul Livia Căciuloiu. De multe ori,culpabilitatea aduce cu sine o presiune pe care trebuie să o gestionăm. În unele situaţii,chiar pune stăpânire pe viaţă şi acaparează din ce în ce mai multă energie psihică. Vina apare în momentele în care nu reuşim să ne ridicăm la propriile aşteptări sau atunci cand acţionăm contrar sistemului nostru de valori.

Analizează de unde apare problema

Conform celor spuse de specialist,pentru a rezolva problema,este necesar să identifici ce anume a declanşat această stare interioară. Astfel vei afla care sunt momentele în care eşti predispusă să te învinovăţeşti şi vei putea să iei măsuri de precauţie. De exemplu,nevoia de a fi grijulie cu cei din jur sau perfecţionalismul care te caracterizează pot declanşa astfel de sentimente în momentele în care crezi că nu ai reuşit să satisfaci nevoile celorlalţi.

Acceptă-ţi vina

O vorbă veche spune că „a greşi este omeneşte“. Prin urmare,orice greşeală poate fi iertată. Dacă vrei să treci mai uşor peste acest sentiment neplăcut,acceptă că ai greşit şi gândeşte-te că nu mai poţi da timpul înapoi. Mai important este să te concentrezi pe rezolvarea problemei,nu pe sentimentele care te macină.

Gândeşte-te cum ai putea reacţiona altfel

După ce ţi-ai asumat vina,ia o decizie legată de acţiunile tale viitoare în situaţii similare. Poti încerca să găseşti trei variante de reacţie alternative,aşa încât ulterior să te poţi adapta cât mai uşor la noi provocări.

Revanşa poate diminua starea neplăcută

Dacă te simţi vinovată,găseşte o modalitate prin care să te revanşezi faţă de cei care ai greşit,dar şi faţă de tine. Cu cât vei trece la acţiune mai rapid,cu atât vei diminua şi riscul apariţiei altor sentimente precum ruşine,teamă sau furie.

Nu te învinovăţi mai mult decât este cazul

Atât timp cât ţi-ai asumat vina şi situaţia s-a clarificat,nu mai este cazul să te învinovăţeşti în continuare. Dacă vei continua să te încarci cu acest sentiment negativ,vei fi mai uşor de manipulat de către persoanele faţă de care ai greşit.