Glanda aceasta este în strânsă legătură cu inima, cu plămânii, cu fluxul sangvin. Când se îmbolnăveşte timusul, în organism se produc dezechilibre importante. Mai mult decât atât, la nivel emoţional, timusul afectează capacitatea decizională, influenţează abilitatea de a ierta, de a empatiza şi de a percepe iubirea. O explicaţie pentru acest impact emoţional este faptul că glanda timus se suprapune cu chakra inimii, fiind situată în punctul prin care trec meridianele energetice esenţiale.

De reţinut este că atunci când timusul întâmpină probleme, sistemul imunitar are serios de suferit.

În altă ordine de idei, timusul este o glandă endocrină minusculă, ce poartă numele după cuvântul grecesc „thymos“, ce se referă la energie şi vitalitate, la pofta de viaţă.

Ce rol are

Timusul este locul unde sunt secretaţi hormoni specifici, cum este timulina, care stimulează evoluţia celulelor stem pluripotente către linia limfocitară cu formarea limfocitelor T. Este bine de ştiut că odată cu vârsta concentraţia acestui hormon scade. Trebuie reţinut că timusul produce celule care se maturizează în celule T, iar acestea ajută la distrugerea celulelor infectate sau canceroase. În plus, celulele T, care sunt celule vitale, favorizează întărirea sistemului imunitar.

Afecţiunile timusului

Timusul atinge maximul de dezvoltare la pubertate, când cântăreşte 25-35g. După această vârstă, timusul intră în regresie, ajungând la 40 de ani să cântărească 15 g.

Limfocitele T (celule albe din sânge), care se dezvoltă în timus, ajută sistemul imunitar să protejeze corpul de infecţii, ciuperci, virusuri.

Bolile timusului se referă în special la timoame sau tumori, acestea având frecvenţa între 0.2 şi 1, 5%.

Timoamele pot fi benigne (non-canceroase) şi maligne (canceroase). Printre bolile timusului se numără şi carcinoamele timice, timolipoamele – acumulări de ţesut gras în timus, considerate leziuni benigne – , chisturi timice, care pot fi congenitale sau dobândite. În cele mai multe cazuri, chisturile ovoidale apar la copii, iar cele cu localizare mediastinală, sferice şi sunt frecvente la adulţi.

E bine să ştii că simplă atingere în zona timusului, simpla tapare poate creşte simţitor starea de energie şi vitalitate.

@shutterstock