Dinţii de lapte sunt dinţii care le cresc copiilor în primii ani ai vieţii şi care cad mai târziu, fiind înlocuiţi cu dinţi definitivi. Dinţii de lapte încep să se dezvolte atunci când copilul este încă în stadiu de embrion. Ei erup prin gingie începând cu vârsta de aproximativ 6 luni şi încep să fie înlocuiţi de cei definitivi după vârsta de 6 ani. Medicul stomatolog Sorina Stroe ne oferă câteva sfaturi importante cu privire la îngrijirea lor! 

Importanţa dinţilor de lapte

Dinţii de lapte sunt şi ei importanţi, chiar dacă au o durată mai scurtă de viaţă. Ei influenţează starea de sănătate ulterioară a dentiţiei definitive. Este rolul părintelui să îl înveţe pe cel mic cum să se spele corect pe dinţi zilnic. Dinţii de lapte se cariază mult mai uşor decât cei permanenţi. Este greşit să ignorăm sănătatea acestora, pe motiv că ei oricum vor cădea în câţiva ani şi vor fi înlocuiţi de cei definitivi. Copilul poate suferi de abcese repetate ce pot necesita şi extracţii timpurii. Vor apărea astfel spaţii libere între dinţi care pot dezechilibra alinierea corectă a dinţilor noi. Dacă nu mergem frecvent la dentist cu cei mici, nu vom putea descoperi eventualele nereguli care vor duce mai târziu la probleme de formare, dezvoltare şi erupţie a celor permanenţi. Totodată, infecţiile dentare repetate pot cauza probleme de sănătate la nivelul altor ţesuturi din organism.

De când începem să spălăm copiii pe dinţi?

„Este important să spălăm copilul pe dinţi încă de la apariţia primului dinte, iar, înainte de acest prag, să îi igienizăm frecvent gingiile încă din primele săptămâni de viaţă. După apariţia primului dinte, este indicat să mergem cu micuţul la dentist pentru ca specialistul să analizeze situaţia danturii. Îl vom obişnui în acest mod şi cu vizitele la stomatolog‟, spune medicul stomatolog.

Doctorul îi va învăţa pe cei mici tehnicile de periaj pe care, la început, le vor putea urma în tandem cu părinţii lor. După vârsta de 4 ani se va putea folosi şi duşul bucal, al cărui jet va curăţa mai bine spaţiile interdentare, diminuând mult riscul apariţiilor cariilor în acele zone. De la 4 ani, apare spaţierea dentară, întrucât maxilarul şi mandibula cresc în dimensiuni, iar dinţii rămân la fel de mici ca înainte. Apar astfel spaţiile mai mari interdentare ce favorizează apariţia cariilor.

Există şi metode distractive care ne ajută să le explicăm copiilor cum au de suferit dinţii dacă nu sunt curăţaţi corect zilnic! Spre exemplu, se găsesc în comerţ revelatori de placă dentară, sub formă de pastile de supt ce conţin coloranţi. Ei colorează placa dentară în locurile în care aceasta rămâne neîndepărtată. Astfel, copilul vede unde trebuie să insiste cu periajul.

(Sorina Stroe, medic stomatolog)

Sursă foto: Shutterstock