Dacă te-ai hotărât să (mai) călătoreşti vara aceasta, iată ce poţi mânca bun, potrivit Insider

În Turcia, Menemen este un fel de omletă cu roşii, ardei gras, ceapă şi încă ceva picant. Unii dintre locuitori adaugă inclusiv carne sau brânză. În general, preparatul se consumă la micul dejun. 

Shakshuka este o reţetă specifică statelor din Africa de Nord, dar a devenit rapid populară în întreaga lume. Fiecare ţară a preluat reţeta şi a adaptat-o în funcţie de preferinţele lor culinare. Shakshuka se pregăteşte din ouă prăjite cu roşii, ceapă, ardei şi ingrediente picante. 

Dacă vei călători în Filipine, vei găsi cam în orice butic de street food Kwek kwek, o reţetă de ouă de prepeliţe fierte şi învelite în aluat. În cocă se pune annatto, un condiment de culoare roşiatică. Se formează billuţele de aluat în palmă, se pun în mijloc ouăle de prepeliţă fierte, apoi se prăjesc în baie de ulei încins. Se servesc cu sos de vinegretă picant. 

În Hawai, de exemplu, este celebră reţeta Loco moco. În loc de tartină se va folosi orez lipicios (glutinos), peste care se va adăuga o hamburgerul, iar deasupra se va aşeza un ou prăjit. Ca decor, se poate folosi caşcaval ras sau felii de chorizo. 

Nigerienii iubesc tocana de ouă cu roşii, ardei gras, ceapă, usturoi şi condimente picante. Mâncărica se serveşte cu pâine sau, câteodată, cu orez. 

Reţeta de quiche este originară din Germania. Cuvântul “quiche” derivă din cuvântul “kutchen” care înseamnă “tort/prăjitură”. A fost descoperită în secolul al XVI-lea de către nemţi, însă francezii au preluat-o şi au redenumit-o “Lorraine”. Până acum, quiche Lorraine este una dintre cele mai populare reţete de tartă în lume. 

Sigur ai auzit sau ai gustat din desertul portughezilor: Pastel de nata, mini turte din ouă cu scorţişoară. 

În Asia, Hot vit lon sau balut este o delicatesă ce constă într-un ou fiert de gâscă sau de găină, cu embrion aproape dezvoltat în interior. 

În Guyana, stat în Nordul Americii de Sud, vei găsi la stand-uri gustări din ouă. Acestea se fierb şi se învelesc în aluat din făină de Cassava, se prăjesc în baie de ulei încins şi se servesc cu sos de mango. 

FOTO Shutterstock.com