Cum se sărbătoreşte Anul Nou şi Sfântul Vasile

1 72657 original jpg jpeg

Prima zi de Anul Nou (Sânvăsâi) este o sărbătoare mai mult laică decât religioasă, chiar dacă este asociată cu prăznuirea Sântului Vasile cel Mare. Marcarea trecerii în noul an se face cu multe obiceiuri populare, mai vechi şi mai noi, toate cu veselie şi dorinţă de mai bine.

Din generaţie în generaţie s-a transmis ideea că îmbătrânirea anului are legătură şi cu sfinţii din calendar,consideraţi moşi-Moş Andrei,Moş Nicolaie,Moş Crăciun. În schimb,cei prăznuiţi la începutul noului an sunt tineri,precum Sfântul Vasile.

Sfântul care alungă duhurile rele

În prima zi din an,creştinii îl prăznuiesc pe „păzitorul de duhuri rele“. Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379,pe vremea împăratului Constantin,şi a apărat cu preţul vieţii dogma Sfintei Treimi. Pe 1 ianuarie 379 a murit şi a intrat în istoria creştină. Prin rugăciunile adresate lui,se alungă duhurile necurate care stăpânesc sufletul oamenilor. 

În Maramureş,flăcăii fură porţile

În nordul ţării,trecerea în noul an se petrece cu mâncăruri tradiţionale,colinde,horincă şi voie bună. Nicio casă,până la ziuă,nu rămâne necălcată de urători. Anul Nou şi Sfântul Vasile vin cu obiceiuri care simbolizează belşugul în tot şi toate.

Copiii şi tinerii umblă cu Steaua şi cu Capra,fetele nemăritate încearcă să-şi afle drăguţii,feciorii fură porţile caselor unde părinţii de fete se împotrivesc să le mărite-şi pretutindeni sunt semne care,tălmacite,arată cât de bogate vor fi roadele şi cât de sănătoşi gospodarii.

Dansul Căluţilor,în Moldova

Încă de la primele ore ale dimineţii cei mici merg cu Pluguşorul,fiind răsplătiţi pentru urăturile lor cu bani,colaci,nuci şi mere. La lăsarea serii,ies pe străzi cetele de tineri,care se duc cu Plugul pe la casele unde ştiu că există fete de măritat. Acestea le oferă în schimb crenguţe de busuioc ornate şi bucate tradiţionale delicioase.

Plugul este simbolul fertilităţii,al muncii,al rodniciei şi bucatelor bogate. Dansul Căluţilor (Căiuţii) este un alt obicei ţinut de flăcăi. Aceştia se împodobesc cu panglici,clopoţei,ciucuri şi îşi caută mirese în rândul fetelor nemăritate. Ei se grupează în cete şi fac joacă,apoi le invită şi pe tinere în mijlocul lor.

Sorcova,vesela!

În prima zi de Anul Nou,copii pleacă prin sat cu sorcova,ţinând în mâini crenguţe de brad sau de pom fructifer (măr,păr,vişin,prun),pe care le împodobesc cum ştiu ei mai bine. Micuţii pornesc spre casele vecinilor,ca să-i colinde şi să le facă urări.

Mesajul transmis e de viaţă lungă,sănătate şi prosperitate. Tot pe 1 ianuarie,tinerii fac urări glumeţe gospodarilor:„În seara lui Vasile Sfântu’/Mi-a furat căciula vântu’/Şi mi-a dus-o sub fereastră/Chiar aici la dumneavoastră.“

Cu Capra brezaie

Un alt obicei răspândit în toată ţara este mersul cu Capra. De fapt,masca simbolizează animale diferite,în diferitele zone ale ţării:cerb în Hunedoara,capră în Moldova şi Ardeal,borită (de la bour) în Transilvania de Sud.

În Muntenia şi Oltenia,capra e denumită brezaie (jumătate om şi jumătate dobitoc) şi are o figură pestriţă. Se spune că dansul caprei are ca sursă de inspiraţie ceremonii sacre din vechime.

Cerul de deschide de trei ori

Se crede că,în ajun de Sfântul Vasile,cerul se deschide de trei ori pentru câteva clipe. În popor,se mai spune că pe Mântuitor îl cheamă,de fapt,Vasile. I s-a spus Hristos abia la vârsta de 30 de ani,când a fost botezat.

Conform unei alte tradiţii,Sfântul Vasile l-a rugat pe Dumnezeu să-i dea o zi,iar El i-a dat ziua întâi din an. Fericit,Sfântul a luat un clopoţel,a legat de toartă o crenguţă de busuioc şi i-a urat lui Dumnezeu numai lucruri bune. De aici,obiceiul de a ura. Tot de 1 ianuarie,e bine să bei mult vin,pentru că,se zice,„atât vin cât va bea omul,atât sânge va avea în obraz peste an“.

Ştiai că…

…în prima zi a anului se fac previziuni despre vreme? Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge,anul următor va fi unul îmbelşugat,iar dacă e senin şi ger,oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.…în popor,se crede că aşa cum este musafirul din această zi,bogat sau sărac,aşa va fi gazda tot anul?

... prin oraşe şi târguri,copiii invită trecătorii să-l atingă pe „Vasilică“? Se crede că trecătorii care ating mieii purtaţi de cei mici vor avea noroc.

Calendar creştin

29 decembrie-5 ianuarie

29 decembrie

Sfinţii 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod sunt prăznuiţi în această zi de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici.

30 decembrie

Creştinii romano-catolici sărbătoresc Sfânta Familie:Isus,Maria şi Iosif.

31 decembrie

Ortodocşii şi greco-catolicii o pomenesc pe Sfânta Cuvioasă Melania Romana.

1 ianuarie-Credincioşii ortodocşi prăznuiesc Tăierea împrejur cea după trup a Domnului şi Sfântul Ierarh Vasile cel Mare,arhiepiscopul Cezareei Capadociei (Anul Nou).

4 ianuarie-Este pomenit Soborul Sfinţilor 70 de Apostoli,Sfântul Cuvios Teoctist,egumenul de la Cucumia Siciliei,şi Sfânta Cuvioasă Apolinaria (Harţi).



Recente

Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg