Cum ştii dacă suferi de sindromul oboselii cronice

1 78015 original jpg jpeg

Cu simptome cunoscute încă de acum trei secole, boala a fost recunoscută oficial ca afecţiune abia în 1992, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Apare la persoanele cu vârste între 20 şi 40 de ani, în special la femei, dar poate afecta şi copiii.

Boală cu cauză necunoscută

Sindromul oboselii cronice, numit şi encefalomielita mialgică, se caracterizează printr-o oboseală inexplicabilă, care nu dispare, în ciuda eforturilor persoanei suferinde. Considerată maladie neurologică, se manifestă adeseori în mod neaşteaptat, ducând la o deterioare rapidă şi serioasă a stării de sănătate. Boala nu este contagioasă şi nici nu se transmite genetic.

Nu e totuna cu depresia

Sindromul oboselii cronice nu trebuie confundat cu depresia. Spre deosebire de persoanele deprimate, pe care nu le mai interesează nimic, pacienţii cu oboseală cronică apreciază bucuriile vieţii, dar îşi pierd puterile rapid, ceea ce antrenează frustrări şi un sentiment de neputinţă.

Ce cauze are

Cauza acestui sindrom nu este cunoscută cu certitudine. Prin urmare, nu are un tratament specific. În practică, se urmăreşte alinarea simptomelor neplăcute şi fortificarea organismului.

În ce fel te afectează

Sindromul influenţează negativ viaţa personală şi profesională a suferindului. O stare de rău sau o oboseală disproporţionată după un efort mediu reprezintă o caracteristică distinctivă a afecţiunii. Apar din senin dureri musculare şi articulare şi o stare de rău generalizată, fără ca medicul să le poată atribui unei maladii anume. Bolnavul poate suferi de pierderi de memorie pe termen scurt, confuzie, dificultate de a se concentra, hipersensibilitate la zgomot sau lumină, ameţeală, palpitaţii, transpiraţie excesivă, alergii, intoleranţe alimentare şamd.

Cum se tratează

Diagnosticul e pus în urma unor analize, pentru că mai multe boli pot avea drept simptom oboseala: maladiile autoimune, hormonale, inflamatorii, digestive şamd. Abia când toate maladiile posibile au fost eliminate de pe lista cauzelor posibile poate fi acuzat acest sindrom. Tratamentul constă în adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, reeducare musculară progresivă, eliminarea surselor de infecţie din organism (dinţi, sinusuri), susţinere psihologică. Doctorul poate prescrie medicamente şi suplimente alimentare contra durerii musculare şi oboselii.