Iată câteva argumente solide,dovedite ştiinţific,care poziţionează yoga în categoria celor mai bune remedii naturale de a ne rezolva problemele de somn.

Yoga relaxează sistemul nervos

Sistemul nervos este responsabil pentru somnul odihnitor din timpul nopţii,iar activitatea intensă a acestuia reprezintă principalul impediment împotriva somnului.

„Yoga,ce implică posturi fizice şi exerciţii de respiraţie,oxigenează şi creşte cantitatea de sânge ce ajunge în centrul de somn al creierului. Astfel sistemul nervos se calmează,iar ciclul de somn începe să se normalizeze. O parte din posturile recomandate pentru relaxarea sistemului nervos sunt uttanasana (postura capului la picioare),halasana (postura plugului) şi savasana (relaxarea completă pe spate). Însă exerciţiile de respiraţie cum sunt bhastrika sau sudarshan kriya yoga ar trebui evitate seara,deoarece acestea energizeaza nivelul energiei din corp şi prin urmare ne va fi greu să adormim apoi”,explica Adreea Lada, instructor yoga.

Yoga reduce anxietatea şi stresul

Stresul este problema secolului al XXI-lea,iar efectele sale nu ar trebui ignorate. Stresul contribuie la creşterea tensiunii arteriale,bolilor cardiovasculare,risc de cancer şi unei pleiade de alte boli.

Conform Asociaţiei de Probleme de Anxietate din America,70% din persoanele intervievate care suferă de anxietate şi stres au probleme cu somnul. Mai mult decât atât 54% dintre respondenţi au spus că problemele lor psihice au crescut anxietatea referitoarea la adormit.

„Odihna profundă datorată exerciţiilor de yoga este atribuită abilităţii de a relaxa mintea prin focalizarea pe momentul prezent şi pe activitatea în sine. Concentrându-ne atenţia asupra unui singur punct ne ajută să eliberăm energia blocată care ar putea cauza stresul. O soluţie foarte simplă pentru a elimina stresul constă în a petrece câteva minute înainte de somn realizând câteva poziţii de yoga uşoare pe salteluţa sau în pat”,adăugă Andreea Lada.

Yoga rejuveneaza corpul

Unul dintre cele mai importante aspecte ale yoga este efectul regenerator din toate aspectele vieţii. Lucrând la nivel energetic,noi hrănim celulele din interior,aducem vindecare în corpurile nevăzute şi astfel în plan fizic se elimină toxinele şi se revitalizează tot corpul până la nivel celular. Exerciţiile de respiraţie ajuta corpul să se oxigeneze,în timp ce mişcările uşoare de yoga au un efect calmant,care influenţează în mod pozitiv ciclurile de odihnă. 

Yoga este un ritual eficient înainte de somn

A reuşi să avem un somn de calitate poate fi o provocare atunci când avem prea multe lucruri în minte. Studiile confirmă că obiceiul nostru de a utiliza gadgeturile înainte de culcare contribuie la dificultăţile în a adormi. Experţii recomanda să avem un ritual înainte de somn,care să nu implice alcool,cafeină,gadgeturi electronice şi prea multă gândire. Câteva poziţii de yoga integrate în rutina zilnică reprezintă un mod perfect pentru a reduce zgomotul mental din timpul zilei şi a relaxa corpul.