Fiind un virus nou, oamenii de ştiinţă încearcă încă să stabilească cu exactitate modul de transmitere a coronavirusului. Însă, ţinând cont de similaritatea cu virusurile gripale, acesta se transmite în principal prin tuse şi prin strănut, mai exact prin particulele de salivă emise în aer de câtre o personă infectată. Astfel, virusul poate fi luat direct din aer sau de pe suprafeţe. De menţinonat, că o persoană poate transmite boala înainte de a avea simptome. Iată cum te protejezi pe tine şi pe ceilalţi:

  • Spală-te pe mâini ori de câte ori vii de afară sau ai luat contact cu o suprafaţă într-un spaţiu public. Dacă nu ai acces imediat la apă şi săpun, evită să-ţi atingi gura, ochii şi nasul.
  • Strănută şi tuşeşte acoperindu-ţi gura cu un şerveţel de unică folosinţă. Aruncă apoi şerveţelul la gunoi şi spală-te pe mâini. Dacă nu ai şerveţel la îndemână, strănută sau tuşeşe în cot, nu în palmă.
  • Foloseşte măşti de protecţie deoarece acestea opresc răspândirea particulelor de salivă. Aceste măşti nu te protejează complet însă, particulele mai mici putând trece prin ele. În plus, ochii râmân descoperiţi, virusul putând fi contractat şi prin atingerea lor.
  • Mergi la medic dacă ai febră, dacă tuşeşti şi dacă ai dificultăţi de respiraţie. Menţionează personalului medical dacă ai călătorit în zonele afectate în ultimele 14 zile. De altfel, dacă s-a întâmplat asta, ar fi bine să eviţi contactul cu alte persoane sau să ieşi în spaţii publice până te asiguri că nu ai fost infectat.