Dinţi coloraţi

Fie că s-au îngălbenit uniform din cauza vârstei, fumatului sau a consumului unor alimente şi băuturi colorante, fie că doar un singur dinte şi-a modificat culoarea (de obicei la câţiva ani după ce nervul moare), nu este niciodată prea târziu ca el să revină cât mai aproape de culoarea iniţială. Soluţiile sunt multiple: detartraj şi periaj profesional, air-flow, albire dentară sau faţete dentare.

Lucrări dentare vizibile

Cu posibilităţile tehnice actuale, nicio lucrare dentară nu ar trebui să pară nenaturală. Atunci când culoarea sau forma o fac să iasă în evidenţă sau când gingia s-a retras, odată cu vârsta, este timpul să fie luate măsuri pentru a redobândi un aspect plăcut din punct de vedere estetic al danturii.

“Fie că sunt obturaţii de amalgam (cu dezavantajul că pot elibera cantităţi mici de mercur şi că se contracta şi dilată la diferenţe de temperatură, suprasolicitând smalţul dentar, cu riscul de microfisurare), fie că sunt obturaţii de compozit, dar care şi-au modificat culoarea sau s-au ciobit, aceste pot fi schimbate oricând cu unele noi, de nuanţă identică cu cea a dintelui, rezistente şi bine adaptate la conturul dintelui”, spune specialistul ortodont.

Dinţi înghesuiţi

Oricine se poate bucura de beneficiile aduse de purtarea aparatului dentar indiferent de vârsta pe care o are şi, drept dovadă, aproximativ o treime din pacienţii de pe scaunul medicului ortodont sunt astăzi adulţi.

“În ciuda convingerii generale, aparatul dentar dă rezultate rapide şi la adult. Trebuie doar să vă faceţi curaj şi să căutaţi medicul ortodont cu multă experienţă, cazuistică diversă şi rezultate verificate, iar zâmbetul pe care vi-l doriţi de multă veme va capătă contur mult mai repede decât credeaţi. În plus, odată cu avansul în domeniul ortodonţiei, aparatul dentar nu mai este de mult inestetic şi nici nu mai produce disconfort. Tipurile de aparat fix aproape mai puţin vizibile (safir şi ceramic) vor trece aproape neobservate pentru multe persone din jur”, asigură doamna doctor Mihaela Dan.

Dinţi ciobiţi, fracturaţi

Fie în urma unui accident, a uzurii excesive, fie ca urmare a unei carii care macină încet, dar sigur, un dinte ciobit este nu numai inestetic, dar are rezistenţă scăzută, aşadar situaţia trebuie rezolvată, înainte de a creşte şansele de a-l pierde de tot.

"Obturaţia (plomba dentară)  este o soluţie atunci când fractura nu este foarte mare, nu a ajuns la nerv şi a rămas suficient smalţ dentar intact, în vreme ce pentru cazurile mai serioase poate fi necesară coroana dentară sau chiar implantul dentar – dacă dintele nu mai poate fi salvat", spune specialistul ortodont.

Carii dentare

Când dintele îşi modifică în anumite zone culoarea sau devine sensibil la rece, cald, acru, dulce, cel mai probabil vinovată este apariţia unei carii. O vizită la medicul stomatolog va îndepărta aceste inconveniente, înainte de a se trasforma în altele mai mari, redând pacientului în acelaşi timp zâmbetul perfect. În timp ce cariile din zona laterală (molari, premolari) afecteză masticaţia, cele din zona frontală afectează major estetica, slăbesc rezistenţa dintelui, crescând riscul de fractură dentară sau pot duce la moartea nervului şi colorarea dintelui, toate acestea afectând major zâmbetul.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor doua decenii de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.