Răspunsul la întrebarea despre cum au apărut banii pe lume vine din China veche. Banii de hârtie au fost utilizaţi pentru prima dată de chinezi, care au început să îi folosească în timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr.), în special sub formă de note private de credit. Ei bine, chinezii au folosit banii de hârtie cu peste 500 de ani înainte ca aceştia să devină o practică în Europa, în secolul al XVII-lea. Iată câteva lucruri inedite despre bani, pe care este posibil să nu le ştii! De exemplu, ştiai că termenul salariu nu are nicio legătură cu banii?

Figura reginei Angliei apare pe cei mai mulţi bani

Actuala suverană a Marii Britanii, regina Elisabeta a apărut pe mai multe monede şi bancnote decât orice altă personalitate a lumii, fiind figura centrală de pe moneda naţională a mai mult de 35 de ţări.

Banii chiar sunt murdari şi nu vorbim la figurat. Părerile avizate merg până acolo şi susţin că bancnotele conţin mai mulţi microbi decât un vas de toaletă. Iar specialiştii în virusologie arată că virusul gripei poate trăi pe o bancnotă timp de 17 zile. Motiv suficient pentru a face plăţi cu cardul, mai ales în aceste vremuri, de pandemie.

Există o ţară africană unde, în anul 2008, inflaţia a ajuns la cote fabuloase. Este vorba despe Zimbabwe, unde un dolar american ajunsese să fie echivalent cu 2,62 miliarde de dolari locali. Ca să-nţelegeţi absurdul situaţiei, aflaţi că o pâine ajunsese să coste 10,4 miliarde de dolari zimbabweni.

Banii sunt reciclaţi atunci când sunt uzaţi. Monedele uzate sunt topite şi folosite pentru a fabrica monede noi. Bancnotele vechi sunt, la rândul lor, mărunţite, reciclate şi apoi transformate, în unele ţări, în şindrilă sau buşteni speciali pentru şemineu (SUA). Aşadar, americanii care folosesc buşteni speciali pentru aprinderea focului în şemineu ar putea arde, literalmente, bani.

Cuvântul salariu n-are nicio legătură cu banii. Salariu derivă din termenul latin sal (sare), acest mineral fiind folosit de romani, la începuturile imperiului, ca monedă de schimb pentru diferite bunuri. Unii istorici spun că soldaţii romani, în special, erau plătiţi cu o anumită cantitate de sare pentru serviciile lor.

@shutterstock