Cimpanzeul (Pan) este o maimuţă din familia hominidelor,ordinul primate şi cuprinde 2 specii:Cimpanzeul comun(Pan troglodytes) şi Bonobo(Pan paniscus).Sunt antropoidele cele mai apropiate fizic şi genetic de om. La maturitate,cimpanzeul are înălţimea între 1-1,7 m,în poziţie bipedă.

Greutatea masculului este de 35-70 kg,iar femela cântăreşte,în aceeaşi scară,cu aproximativ 20 kg mai puţin. În sălbăticie ating vârsta de 40 de ani,în captivitate – în condiţii corecte de hrană şi îngrijire – pot să ajungă la 60. Cimpanzeii sunt omnivori – se hrănesc cu circa două sute de tipuri de frunze şi fructe. La acest meniu adăugându-se  miere,termite,furnici,păsări,uneori chiar şi mamifere de mici dimensiuni.

Ştiai că...o frunză răsucită este cel mai bun pahar pentru un cimpanzeu însetat? Poate că tocmai acest obicei din sălbăticie l-a ajutat să se deprindă cu cana sau paharul atât de uşor.

Şi cimpanzeii au nevoie de îmbrăţişări

Specialiştii în studierea comportamentului cimpanzeilor au constat că, atunci când este agresat fizic în cadrul grupului din care face parte,cimpanzeul devine foarte stresat. Însă dacă un membru al grupului se devedeşte a fi empatic şi-l consolează cu o îmbrăţişare,el se simte mai bine şi nu mai este trist!