Înainte de toate, Pentagonul este sediu pentru birourile celor mai curajoşi, adică este sediul Departamentului Apărării (Department of Defense – DOD), care supraveghează toate ramurile armatei SUA: armată, marină, forţele aeriene, puşcaşi marini şi paza de coastă. Misiunea DOD este „să ofere o forţă comună letală, pentru a apăra securitatea şi a susţine influenţa americană în străinătate‟.

Iniţial, a fost numit Departamentul Războiului. În 1941, avea 24.000 de angajaţi răspândiţi în 17 clădiri din Washington, DC. Când armata lui Hitler înainta prin Europa, Congresul şi preşedintele Franklin D. Roosevelt au simţit nevoia să consolideze comanda forţelor armate americane într-un singur cartier general. Rezultatul? Pentagonul, care se întinde pe mai mult de 6,6 milioane de metri pătraţi, făcându-l una dintre cele mai mari clădiri din lume. Ca idee, are un spaţiu de trei ori mai mare decât cel ocupat de Empire State Building.

Potrivit site-ului oficial, 26.000 de angajaţi, atât militari, cât şi civili, lucrează în clădire, motiv pentru care s-au amenajat 16 parcări, pentru cele 8.770 de maşini cu navetişti. În plus, peste 106.000 de turişti vizitează Pentagonul în fiecare an.

Construit sub forma unui pentagon, cu 70 de lifturi şi 131 de scări

Reşedinţa Departamentului Apărării din SUA are o înălţime de cinci etaje (cu două niveluri de subsol) şi este format din cinci inele interne, intersectate de 10 coridoare. Din centru, aceste inele sunt denumite „A” până la „E” (cu „F” şi „G” în subsol). Există în interior 131 de scări, 19 scări rulante şi 70 de lifturi necesare pentru a naviga pe toate etajele.

În interior, la pas, faci 28 de kilometri

Distanţa totală de mers pe jos în clădire este de aproximativ 28 de kilometri, dar dacă mergi cu viteză prin curtea centrală, te poţi deplasa între cele mai îndepărtate puncte ale clădirii în mai puţin de zece minute. DOD oferă, de asemenea, angajaţilor scutere cu motor, pentru deplasarea mai rapidă dintr-un loc într-altul.

De ce au ales forma de pentagon?