Primii astronauţi care au pus piciorul pe Lună au fost americanii din echipa Apollo 11, în anul 1969. Până astăzi, 12 oameni au fost pe Lună, toţi bărbaţi. Iată şi alte curiozităţi fascinante despre „regina nopţii‟.

Ce urme au lăsat oamenii pe Lună

Astronauţii care au vizitat-o au lăsat în urma lor cam multe gunoaie, care se află încă acolo. Se estimează că, în total sunt 181.437 de kilograme de metal, cauciuc, plastic şi alte resturi de la maşinăriile care au ajuns pe Lună. Şi nu doar atât. Printre gunoaie se află şi mingi de golf, o pană de şoim, o crenguţă de măslin aurită şi, mult mai puţin plăcut, containerele negolite de la toaletele astronauţilor care au ajuns acolo.

Îţi reduce greutatea de 6 ori

Pe Lună nu slăbeşti mai uşor, dar eşti automat mai slabă! Pământul este de 81 de ori mai greu decât Luna. Fiind mai mic, satelitul Terrei are şi o gravitaţie mai slabă. De aceea, pe Lună, o persoană cântăreşte o şesime, adică 16,5% din greutatea pe care o are pe Pământ. De exemplu, o persoană care cântăreşte 60 de kilograme, pe Lună nu depăşeşte 10 kilograme. Aşa se explică de ce astronauţii pot sări atât de sus şi atât de departe când se află pe Lună.

Pa, pa, satelitule!

Cercetătorii au observat că Luna se îndepărtează, constant, de Pământ. În fiecare an, este cu 3,78 de centimetri mai departe de noi. În mod bizar, viteza cu care Luna se îndepărtează este aceiaşi cu care omului îi cresc unghiile la mâini. Asta se întâmplă, deoarece, anual, Luna îi fură Pământului din energia rotaţională, pe care o foloseşte pentru a călători puţin mai de parte pe orbită. Astfel, când s-a format, Luna era la aproximativ 22.530 km de Pământ, iar acum distanţa dintre noi este de 385.000 km. Deocamdată, îndepărtarea Lunii nu ne afectează, dar în viitorul îndepărtat ar putea cauza încetinirea rotaţiei Pământului.

Eşti lunatică?

Nu doar filozofii lumii antice, ci şi oameni de ştiinţă contemporani sunt de părere că Luna cauzează probleme de sănătate, în special crize de epilepsie, febră şi reumatism. Însă, cel mai adesea, Luna poate declanşa probleme psihologice. Aşa a apărut şi termenul de „lunatic‟, care descrie o persoană nu tocmai în deplinătatea facultăţilor mintale.

Bombardarea Lunii

Nu, din fericire nu s-a întâmplat, dar SUA era cât pe ce să o facă, în anii 1950. În timpul Războiului Rece, americanii simţindu-se puţin inferiori ruşilor în materie de cercetare spaţială, au vrut să-şi arate „muşchii‟ luând serios în considerare detonarea unei bombe nucleare pe Lună. Până la urmă, planul nu a fost pus în aplicare.

@shutterstock