Dantura sănătoasă începe din copilărie. Cum transformi grija pentru dinţi într-o activitate cool

1 tooth brush 4089859 1920 jpg jpeg

Obiceiurile sănătoase încep din copilărie. Vorbim aici despre alimentaţie, rutina de igienă corporală, dar şi despre grija pentru dantură.

Orice psiholog cu care vei vorbi îţi va spune că baza personalităţii unui copil se formează până la vârsta de 7 ani. Vorbim despre rădăcinile comportamentale care rămân cu noi toată viaţa. Tocmai de aceea, formarea unor obiceiuri sănătoase încă de la o vârstă fragedă este crucială în dezvoltarea optimă a unui copil.

Aşadar, expresia pe care deja o cunoşti foarte bine, „cei şapte ani de acasă”, ascunde mai mult decât s-ar putea înţelege la un nivel superficial. În aceşti primi ani de viaţă un copil învaţă cum să se organizeze, cum să relaţioneze cu cei din jurul lui, cum să facă faţă provocărilor vieţii şi, la fel de important, cum să aibă grijă de propria persoană.

În această destul de complicată ecuaţie, asimilarea unor obiceiuri corecte de îngrijire a danturii ocupă un loc important. Mai ales într-o ţară precum România, codaşă, din păcate, la consumul de pastă de dinţi sau săpun. Însă cei mici sunt greu de convins şi mulţi dintre ei vor privi rutina igienei orale ca pe o sarcină care le mănâncă din timpul alocat joacei. Vestea bună este că poţi transforma spălatul pe dinţi într-o activitate amuzantă, pe care cei mici să o considere chiar cool.

Iată câteva idei despre cum ai putea să transformi igiena orală într-o activitate plăcută:

Transformă mersul la stomatolog într-o aventură amuzantă

Cuvântul „medic” îi sperie pe mulţi adulţi, aşa că este normal ca şi cei mici să simtă teamă atunci când trebuie să se confrunte cu vizita anuală la medicul de familie şi, mai ales, la dentist. Este de înţeles, de altfel. Majoritatea clinicilor stomatologice de la noi sunt gândite şi decorate pentru adulţi. Cu o atmosferă neprimitoare pentru micuţi, în culori care nu îi amuză, acestea nu sunt deloc prietenoase şi îi vor accentua copilului starea de anxietate, normală în aceste situaţii.

Vestea bună este că România a început să se alinieze trendurilor internaţionale. Există de acum şi la noi clinici cu personal medical specializat în stomatologia pentru copii, care ştie cum să interacţioneze cu cei mici şi să transforme vizita la dentist într-o aventură cool, de povestit prietenilor de la grădiniţă sau şcoală. Din dorinţa de a le face vizita cât mai plăcută celor mici, aceste cabinete sunt amenajate special pentru ei, cu locuri de joacă, Lego, creioane, cărţi de colorat şi chiar table de scris. Pline de culoare, copiii vor fi întâmpinaţi aici de o atmosferă pe placul lor, care le va stârni curiozitatea şi creativitatea şi îi va face să uite că sunt la medic. Cât despre durerea pe care ştim că vrei să o eviţi pe cât posibil, astfel de clinici sunt dotate cu tehnologie de ultimă generaţie şi pun în practică cele mai noi metode pentru a evita orice posibil disconfort simţit de micuţi. Iar data viitoare te va întreba copilul când mergeţi la dentistul prietenos şi amuzant, care are Lego.

Alege o periuţă de dinţi amuzantă

Acum că vizita anuală la dentist nu mai reprezintă o problemă, te poţi gândi şi la alte metode prin care să-i faci rutina igienei orale amuzantă. Cum ar fi o periuţă de dinţi cu personajele preferate din desenele animate. Create special pentru cei mici, aceste periuţe au capete de dimensiuni reduse, pentru a ajunge în locurile greu accesibile din gura copilului.

Alege o pastă de dinţi pentru copii

Consultă-te cu medicul dentist şi alege o pastă de dinţi dedicată copiilor. Cele pentru adulţi pot conţine destul de mult mentol, lucru pe care mulţi dintre cei mici nu-l tolerează foarte bine. Cele destinate copiilor pot avea aromă de căpşune sau scorţişoară, amintind de un... desert. Ai grijă însă la copiii foarte mici, să nu o mănânce.

Gândeşte-te la un joc amuzant pentru momentul în care se spală pe dinţi

Să-i spui: „Mergi şi spală-te pe dinţi!” nu numai că nu va fi suficient ca cel mic să te asculte, dar sună ca un ordin pe care trebuie să-l îndeplinească neapărat. Iar asta va transforma rutina de îngrijire orală într-o povară pentru copil. Propune-i în schimb să vă spălaţi împreună pe dinţi şi creează un joc amuzant care să-l înveţe pe cel mic rutina corectă. Stomatologii spun că sunt necesare cel puţin două minute de periaj, aşa că fă un joc de genul cine se spală mai mult pe dinţi. Pune o melodie amuzantă şi dansaţi în timpul asta. În plus, dacă eşti în baie cu copilul, îi vei putea corecta încet-încet şi tehnica de periaj.

Tu ce tehnici foloseşti pentru a-l convinge pe cel mic să se spele pe dinţi? Funcţionează?

Sursă foto: drwrenchdds/Pixabay